Полк. Иван Бонев – герой в служба на дълга

По-рано тази година информирахме нашите читатели, че председателят на клуб „Пловдив“, о.р. кап. д-р Боньо Бонев (67 в.) подготвя книга за своя баща  полк. Иван Бонев (38 в.), героят от Деве Баир, последният командир на 9-ти пехотен пловдивски на Н.Ц.В. Княгиня Клементина полк. Героят от две войни, любимецът на войниците и гордост на пловдивчани намира своя край в концлагера Росица.

Прекрасно е, че книгата излезе в годината на 125-годишнината на полка и стана част от тържествата по овековечаването на тази прославена военна част.

На 21 ноември книгата бе представена в Театралния салон на Военен клуб – Пловдив. Присъстваха десетки членове на Съюза, граждани, членове на родолюбиви организации, представители на пловдивската културна общественост. Специално за събитието от София бе дошъл председателят на Съюза полк. Рухчев.

Седмица по-късно, на 28.11. на разширено заседание на управителния съвет на СВ ВНВУ, редакционната колегия на сп. Един завет и ръководствата на софийските клубове (по випуски) полк. Рухчев разказа за премиерата в Пловдив, а зам.председателят к.д.п. Атанас Илев представи книгата пред софийските читатели.

 

„Поривът на гимназистите да кандидатстват в кадетските класове на Военното на Н.В. училище бе неудържим.  Двадесет и шест от тридесет и двамата ученици в нашия клас бяха подали документи и се готвеха за конкурса. Те виждаха себе си при всяка среща с млад офицер. Красива униформа, ботуши, шпори, сабя, пелерина, ръкавици, шапка с кокарда. По такъв офицер въздишаха ученички и млади госпожици.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: