„Моята служба“ – военна автобиография на полк. Величко Величков

На 18 ноември 2011г. в салона на Съюза на военноинвалидите бе представена книгата „Моята служба“ – военна автобиография на полк. Величко Величков. За полк. Величков – командир на ПВО на София по време на англо-американските бомбардировки и за предишната му книга „Въздушна тревога“ вече сме разказвали подробно.

Книгата „Моята служба“ е издадена с усилията  на внучките на полковника – Лилия Христова и Виолета Енчева. Изданието е подпомогнато и от Обществен дарителски фонд – Средец.

Книгата проследява живота на Величко Величков от детството в родния Разград, през гимназията, стажът му като учител, годините във Военното на Н.В. училище (38-ми випуск) и служебната му кариера като артилерийски офицер. 

Величко Величков има художествена дарба и прави отлични карикатури. На представянето част от оригиналите бяха подредени в залата. Внучките на полк. Величков представиха историята на книгата и прочетоха избрани откъси. След официалната част членовете на „Един завет“ и гостите общуваха на малък коктейл.

Полк. Величков е възпитаник на 38-ми випуск, произведен по време на Първата световна война. Възпитаниците на випуска са в разцвета на кариерата си по време на  Втората световна война и представляват гръбнака на командването на българската армия. В своите записки Величков  споделя и младежките си спомени от Балканските войни с целия ентусиазъм и покруса.  Погледът към четири войни прави книгата особено интересна.

Реклама

2 коментара за “„Моята служба“ – военна автобиография на полк. Величко Величков”

  1. Лили Христова Says:

    Благодаря на Един Завет за подкрепата!

  2. Дарин Дончев Says:

    Прекрасни спомени на едни достоен български офицер.Четат се на един дъх ,още повече че автора е съвипустник (38в) на моя дядо,когото споменава на много места в спомените си.Благодарност на внучките на полк. Величков за жеста и труда да издадат спомените на дядо си. .Бог да го прости героя !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: