Долу Ньой!

На 28 ноември зала „Тържествена“ на Военния клуб беше препълнена с хора. Съюзът на възпитаниците на ВНВУ домакинства тържествена паметна вечер, посветена на годишнината от срамния за цивилизована Европа Ньойски договор, осакатил снагата на България и наложил жестоки клаузи – смазващи за икономиката и унизителни за армията.

Хор с диригент Георги Дичев изпълни „Шуми Марица“. Залата се изправи на крака и запя с хора. След това прозвуча „Хубава си моя горо“. Беше прочетено и стихотворението „В неволя крепнем“, което се счита за химн на Западните покрайнини. Към присъстващите се обърнаха Иван Николов – председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград и Зденка Тодорова – председател на Хелзинския комитет за защита правата на българите в Сърбия.

Беше показан филма на Зденка Тодорова и Венцислав Тоцев „Взривена памет“, разказваш за съдбата на българите в Царибродско и Босилеградско.

Нека не забравяме, че между 1919 и 1942г. вечерната проверка във Военното на Н.В. училище, преди свалянето на знамето завършваше с необичайната команда, подавана не от офицер, а от старши юнкер:

– Другари, помнете Ньой!

– Помним Ньой ! Готови сме да мрем за България !

Advertisements

2 Коментари to “Долу Ньой!”

  1. николай долапчиев Says:

    Жалко че повечето от съвременните българи се интресуват само от къшея хляб и думата „идал“ е напълно изпразнена от смисъл за тях..

  2. Колко щеше да се радва дядо на тези срещи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: