Стоманената гордост на Бронираната бригада възкръсва в Сливен

От 1998г. група ентусиазирани колекционери, моделисти, експерти и историци обсъждат идеята да се създаде „Музей на бойната слава“ в Ямбол. Организирани действия започват през 2009г. Инициативата получи сериозна подкрепа на общината в лицето на кмета Георги Славов и на много патриотични организации. Упоритите им усилия се овенчаха с успех и от скоро Обшина Ямбол получи от Министерство на отбраната терена на бившите пионерни казарми в Ямбол за излагане на експозицията. Първите експонати вече могат да се видят.
Междувременно във военноремонтната работилница в Сливен продължава реставрацията на уникалните образци немска бронетанкова техника от Втората световна война, които бяха откопани от защитната линия по юго-източно направление от времето на Студената война. Членът на инициативният комитет д-р Добромир Димитров, член – учредител на клуб „Един завет“ беше така любезен да ни изпрати снимки. Д-р Димитров е внук на поручик Васил Боев Пенчев (1906-1983)и правнук на Бою Пенчев – доброволец в боевете при Сливница от 1885г. За реставрацията активно съдейства командирът на базата подполк. Коев, а ремонтните работи се ръководят от инж. Калев.

Виж телевизионен репортаж:
http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=fcbc7d21

Реставраторите са си поставили за цел да постигнат максимална достоверност на експонатите и се грижат за всеки детайл. Специално поръчана матова боя „Европейско танково жълто” ще възпроизведе точния цвят на „Панцерите”. Ще бъде възстановена и оригиналната българска маркировка на машините от времето на Царство България – черният Андреевски кръст. Ентусиастите срещат немалко проблеми: налични са само два комплекта вериги, а ходовата част е пълна само на 4 от машините. Трябва специално да отбележем, че когато експонатите заемат своите места в Ямбол, музеят ще добие уникална стойност – нито един музей в Европа не притежава на едно място и трите модификации Panzer IV : 4 -T-IVG,4 -T-IVH,4 -T-IVJ.

Един коментар за “Стоманената гордост на Бронираната бригада възкръсва в Сливен”

  1. Да им сложат и оригиналната тактическа маркировка!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: