„Един завет“ избра 22 септември да почете първата Царица на българите

Обикновено нашият съюз предлага патриотични инициативи, които намират вяла подкрепа от политиците и потъват в морето от чиновническо безразличие.  Така се случи и миналата година с предложението 22 септември да се чества като Ден на Независимостта и празник на българското знаме. Не намерихме подкрепа сред националните институции. Подкрепиха ни обаче няколко по-дейни кметове и общини и военно-патриотичните съюзи. Един от най-въодушевените от идеята беше кметът на Лозенец Прошко Прошков, който веднага се свърза с нас. Оказа се, че неговият прадядо кап. Сокол Петров е завършил ВНВУ с 33 випуск и е участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Трите изтощителни войни пощадяват живота на офицера, овенчават го с Орден „За храброст“.  Капитан Сокол Петров не умира от ръката на вражески войник. Убит е при комунистическия атентат в храма Св. Неделя на 16 април 1925г.  С тази семейна история Прошко Прошков стана един от нас и окачи на ревера си значката на Съюза.

Вчера на ръководство обсъждахме празника. Обадихме се на Прошков да ни каже какво предвижда общината, а той  даде идеята вместо официалното тържество ние да почетем една позабравена личност с огромен морален и исторически принос – жената, която на днешния ден през 1908г. стана първата царица на Българите – Елеонора. Идеята бързо ни завладя и въпреки краткото време за организация, на сутринта  група членове на „Един завет“ поднесохме букет на гроба на Царицата в двора на Боянската църква.

Лили Христова ни показа току-що отпечатаната книга „Моята служба“ с бележки от дневника на нейния дядо – полк. Величко Величков – командир на ПВО на София по време на англо-американските бомбардировки 1943-1944. Книгата ще представим отделно в скоро време.

____________

N.B. Прошко Прошков е кандидат за кмет на София. Както неведнъж сме подчертавали, „Един завет“ е строго надпартийна организация и не взима страна в политиката.  Въпреки това, никога няма да премълчим приноса  на всеки държавен мъж за каузата на „Един завет“. Няма как да пропуснем заслугата на общинския съветник доц. Вили Лилков за десетки паметници, паметни плочи и именувани улици в София. Нека нашите членове и приятели знаят, че и сред кандидатите за кмет на София има един от нас. А за кого и как да гласува, всеки ще реши воден единствено от собствената си  съвест.

Реклами

Един коментар to “„Един завет“ избра 22 септември да почете първата Царица на българите”

  1. […] освен обществен и семеен празник – моите приятели от Клуб „Един завет” – потомците на офицерския корпус до 9 септември, т.нар. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: