In memoriam: Петър Константинов

На 12 юни след тежко боледуване е починал писателят проф. д-р Петър Константинов (1928-2011). Той беше забележителен ерудит с две висши образования – медицина и икономика, неуморен общественик – председател на Сдружение „Мати Болгария“, голям дългогодишен приятел и партньор на Съюза на възпитаниците на ВНВУ.

Проф. Петър Константинов беше пример за истински, дълбок, просветен патриотизъм, за родолюбие и преданост към нацията и Родината, защитник и застъпник на българите по света.

Той беше патриот без патриотарщина, националист без шовинизъм, родолюбец, без комплекси.  Европейски българин и български европеец.

Петър Константинов ще живее вечно с идиличната красота на прекрасните си книги: „Предание от изчезналия град”, „Хаджи Адем”, „Черкезките хълмове”, „Ирмена”, „Последната изповед”, Трилогията „Синият аметист” (романите „Изгревът”, „Прощаване с пролетта” и „Разпятието”), „Времето на майсторите”, „От душа и от сърце”, „Светилници в утрото”, „Пътища на надеждата”, „Пролетта на чувствата”, „Сказание за долината на розите”, „Вечният Бог”, „Вдъхновението на едно столетие”, „Авеню Фош”, „Старият Пловдив”, „Благословена земя”, „История на България с премълчавани исторически факти”,  „Съкровищата на България”, „Съкровищата на Европа”, „Съкровищата на света”, романът „Заливът на сънищата” . 

Бог да го прости!

Advertisements

Един коментар to “In memoriam: Петър Константинов”

  1. A. Zinovieva Says:

    Поклон пред паметта му!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: