Какво е българското знаме и как се поставя?

Конституция на РБългария Чл. 166 :
„Знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно отгоре надолу.“

Правилно поставяне на българското знаме, когато е вертикално. Ако го спускате от прозореца си, трябва за човек, който го гледа от улицата белия цвят да се намира най-отляво, а червения – отдясно.

Така поставено, това не е българското знаме. Не го слагайте така, ако сте истински патриот. Така поставеното знаме излага вас и България. Казваш си „Ако родолюбците на България не знаят как да развеят знамето си, какви ли са и нихилистите…“ Знамето не е просто парче плат и има значение само ако се сложи правилно.

Това не е българското знаме!  Герб и знаме са два равнопоставени държавни символа. Никога един държавен символ не се поставя върху друг държавен символ! Това е хералдически принцип, валиден в цял свят. Герб върху знамето на НРБ беше грешка поради невежество на тогавашните управници. Вижте знамената на Франция, Англия, Русия, СССР, Третия Райх, Италия, Сомалия… която искате държава. Там няма герб. На българското знаме също няма герб. Ако имаше, щеше да го пише в Конституцията, а както видяхме в началото: Конституция на РБългария Чл. 166 :
„Знамето на Република България е трицветно: бяло, зелено и червено, поставени водоравно отгоре надолу.“

Ето как гербът върху знамето беше ясно регламентиран в старата „Живковска“ конституция на НРБ:
Член 97
„Знамето на Народната Република България е трицветно – бяло, зелено и червено, поставени водоравно. На левия горен ъгъл на бялото поле е изобразен гербът на Народната Република.“

__
N.B. Съчетание на елементи от герб и знаме е допустимо само когато единият от двата елемента не е държавен символ, а личен или институционален. Например: личен герб на владетеля върху държавен флаг, а също така държавен герб върху бойно знаме.

Advertisements

7 Коментари to “Какво е българското знаме и как се поставя?”

 1. Благодаря много за полезната и ясна информация! Успехи!

 2. Ивайло Й. Иванов- IYI Says:

  Имам въпрос, който касае мнозина, които вече имаме знамена.

  От личен опит зная, че „животът“ на едно знаме, изложено на външни условия, е до 2 години. После цветовете избледняват, а нерядко платът е с дупки. Купуваме но, но… какво да направим със старото? За изхвърляне в кофата за смет и дума не може да става! Някои го сгъват и съхраняват, но това ли е правилното?

  Благодаря предварително за отговора!

 3. […] Какво е българското знаме и как се поставя? […]

 4. За 120 години ( от 1873 до 1993 ) винаги сме имали Герб на знамето – така че Ботев , Бенковски и Фердинанд са знаели какво означава да вдигаш Бойният дух и Патриотизма на един Народ !! Измекярски държавици като Албания,Сърбия,Полша,ФРГ,Испания ,Португалия, Словакия,Словения,Хърватска , Молдова и още куп други европейски мишки ще се гордеят със знамената си , че ние ли не сме имали Славно Царство и Славни и Безстрашни Воини ?!?!

 5. От години се занимава с въпроса! Премахнете вертикалното поставяне на знамето!Българското знаме се вее,не виси /чл.166/. Изрично е указано-ВОДОРАВНО!!. Наведено, белият цвят е отдясно,отляво поставен е ОБЪРНАТ НАЦИОНАЛЕН СИМВОЛ,национална катастрофа и гибел!Не бива да бъде прищявка и виждане на когото и да било,как да се поставят цветовете. ЦВЕТОВЕТЕ СЕ ПОСТАВЯТ САМО ВОДОРАВНО,ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ГАВРА,С КОЯТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е ЗАЛЯТА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

 6. @Ивайло Й. Иванов- IYI Аз обикновено забивам старите и избелели знамена на някой хълм край пътя – така ще се веят още известно време и ще радват тези, които минава край тях, преди вятърът напълно да ги довърши.

 7. Ивайло Й. Иванов - IYI Says:

  Много добро хрумване! Благодаря Ви за идеята!
  И аз ще постъпя така.
  о7

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: