Паметник на ген. Иван Колев в родното му село Бановка (Бесарабия)

Бюст – паметник на ген. Иван Колев e открит на 18 септември 2010г, в центъра на родното му село Бановка, Бесарабия, Украйна. Инициативата е на Тодор Нинов – председател на сдружението за изграждане на паметник на генерала в Добрич , Георги Казанджиев и на други дарители и бизнесмени от Добрич. Бронзовият бюст е дарен от скулптора Димитър Янков. Монтиран е е върху постамент от червен гранит. Общата височина на паметника е 2,2 м.

На тържествената церемония присъстваха: ръководители на Болградски район — председателят на районната държавна администрация Михаил Садаклиев, председателят на районния съвет Иван Насъпанъй, кметът на селото Виктор Генчев, аташето по отбраната на Р България в Украйна генерал Никола Славев, консулът на Р България в гр. Одеса Иван Стоянов, президентът на организацията “Асоциация на българите в Украйна” Антон Киссе и мн. др.

В село Бановка по инициатива на Михаил Стоев вече има поставена паметна плоча на родната къща на ген. Колев. „На техния род им казват ”Рицарите”, казва още М. Стоев. „Първият кмет на Бановка след създаването на селото е дядо Бано – дядото на ген. Колев. Когато се ражда Иван Колев, кмет на селото е баща му – Колю Стоянов. В деня на раждането му през селото минава българинът на руска служба полковник Иван Кършовски. Вижда на центъра на селото хората да играят хоро, имало и буре с вино. Той спира и пита за какво е празненството. Обясняват му, че на кмета се е родил син. Канят го на трапезата. На другия ден, когато Иван Кършовски си тръгва, Колю Стоянов с бъклица в ръка се провиква: „Името на моя син ще бъде Иван”

Още по темата от бесарабските българи>>

Представители на сдружението посетиха Бановка при откриване на паметника и повторно – в денят на бесарабските българи (29 ноември), като дариха много исторически книги на българските училища в Бесарабия. От двора на родната къща на ген. Колев бе взета земя, която ще бъде поставена в паметника в центъра на гр. Добрич, както и на гроба на героя в София. В Сдружението за изграждане на паметник на ген. Колев участват Дянко Марков от Съюза на ВНВУ и Борис Станимиров от клуб „Един завет“

Advertisements

Един коментар to “Паметник на ген. Иван Колев в родното му село Бановка (Бесарабия)”

  1. viktor topliyski artcommerce_viktor@abv.bg Says:

    Хвала Вам родолюбиви българи. Нека вечно помним легендарния генерал Колев. В момента пиша роман за него с работно заглавие „Безмилостно“ Ще бъда благодарен на всеки, който ми изпрати интересни снимки и материали за генерала и героите от Добруджа. Можете да се свържете с мен на мейл: artcommerce_viktor@abv.bg Скайп: topliyski или във Фейсбук.
    Виктор Топлийски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: