Хор „Един завет“

 Днес ще разкажем за една от структурите на Съюза на ВНВУ, която е наш съименник. Наистина, освен клубът на потомците, името „Един завет” носят още клубът в Трявна, хорът към бургаския клуб, списанието на Съюза, взаимоспомагателната каса. Днес ще разкажем за една заслужена гордост на нашия съюз – хор „Един завет”

През 1997г. в клуба на възпитаниците на ВНВУ в Бургас, под ръководството на възпитаника от 63 випуск на училището Иван Петков се създава смесен камерен хор „Един завет”.
 Като диригент на хора Иван Петков се изяви и продължава да се проявява с изключителната си творческа деятелност, съвършено безкористно, без никаква материална помощ, с огромно желание за непосредствена връзка с войниците от Бургаския гарнизон и стремеж да  съдейства за тяхното патриотично възпитание.
 Учудваща е неизчерпаемата енергия и творческа изява на този бивш „царски офицер” преживял превратностите на  тоталитарната власт и настоящия нихилизъм. В репертоара на създадения от него хор звучат преди всичко патриотично мобилизиращите военни маршове, като „Един завет”, „Велик и нашият войник”, „Край Босфора”, войнишки и моряшки песни от които лъха нежният Черноморски бриз и бурния вятър на „Странджа баир гората”.
 Още в младежки години  в гърдите на  Иван Петков звучи струната на хоровата песен. В тези гърди тупти и широко сърце  готово да служи на Родината в редовете на родната войска. Успешно издържа конкурсните изпити и  през 1938 година бива приет за кадет във Военното на Негово Величество училище със  63-и випуск.Тук той попада под влиянието на скромния, високо талантлив учител по музика, незабравимия за всички възпитаници на Училището композитор Драгия Тумангелов. Опитното ухо на композитора съзира музикалната дарба на младия кадет, в последствие юнкер Иван Петков и го взема под свое покровителство и ръководство за развитие на музикалното му присъствие в Училището. Иван Петков пее в  църковен хор, свири на обой, участва в концертните изяви на училищния хор пред Софийското гражданство.
 Подпоручик Иван Петков участва в първия период на войната срещу  Германия. Гърмът на неговите оръдия се слива с бодрите войнишки песни по фронтовите върхари и позиции. И него не го отмина вихъра на беззаконието. Войската го напусна!

След това затвор, арматурист, стъклопоставач, пристанищен работник, печаторезач, но въпреки всичко в гърдите му  не престава на звучи магията на българската военна и гражданска песен. Пее в градския хор на Бургас, следва и завършва успешно прецизните курсове за диригент и получава званието „Квалифициран хоров диригент”. Създава престижен смесен камерен хор в гр.Карнобат и оставя видима трайна следва в културния обществен живот на града. Никога не скръства ръце, създава редица организиране хорове в предприятия и обществени организации. Сам пее в църковния хор на храм „Св.Иван Рилски” в гр.Бургас. През 1997 г. като член на клуба на Съюза на възпитаниците на ВНВУ в Бургас става основател, организатор и диригент на смесен камерен хор за войнска и родолюбива песен „Един завет”. Хорът бързо излиза на престижни позиции в Бургаската културна общественост, изявява се не само в салоните на гр. Бургас, но и в градовете Варна, Балчик, София,Трявна, Пловдив и участва в редица музикални фестивали и прегледи на войнската хорова песен.
 Стилът на изпълнение, чистата интонация, изразителната дикция, богата нюансировка, вдъхновената интерпретация на смесения камерен хор „Един завет”, чертаят пътя на творческото израстване на хора под ръководството на вдъхновения и ентусиазиран диригент Иван Петков,възпитаник на 63-и випуск на Военното на Негово Величество училище.За  своята  дейност хорът е награждаван от Министерството на отбраната.
По-рано тази година излезе книгата на диригента Иван Петков „Школа по родолюбие – хор Един завет”, в която се разказва 13-годишната история на хора.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: