Вечер в памет на героя летец Петър Бочев (1920-1944)

Клуб на летците „Кап. Димитър Списаревски“ към Съюза на възпитаниците на ВНВУ проведе на 16.11.2010г.  Възпоменателна вечер по случай 90 години от рождението на летеца – изтребител Петър Бочев (61 в.)  свалил 4 противникови самолета, кавалер на два ордена За храброст и немски Железен кръст.

 Доклад за живота и участието на подпоручик Бочев във боевете за защита на родното небе прочете председателят на клуба на летците Любомир  Величков. Спомени за подпоручик Бочев разказаха поручик Калин Найденов, (61 в.) капитан Венелин Попов (61 в.) и полковник Дянко Марков (63 в.) Председателят на съюза полковник Рухчев поздрави присъстващите и начинанието. Той връчи грамота и Почетния знак на Съюза на зам.председателя на клуба на летците Йордан Пашев (син на летеца – инструктор Георги Пашев /44в.) по случай навършване на 80 години от рождението му.
Присъстваха и членове и почитатели на клуб „Един завет”

ОЧАКВАЙТЕ СНИМКИ

Поручик Петър Ангелов Бочев е роден на 19 ноември 1920 в Горнооряховското с.Крушето. Завършва гимназия във В. Търново и постъпва във Военното на Н.В. училище с 61-ви випуск. Взима първи и втори пилотски изпит в Германия. От 22 февруари 1942г. е курсист в изтребителната школа на летище Марино поле, Карловско, преместена същата година в Долна Митрополия. След производството на випуска е назначен в в 3/6 изтребителен орляк.
На 1 август 1943г. Петър Бочев е дежурен офицер. Вдигнат е по тревога и излита със своя Месершмит Bf109 G-2 срещу групата американски бомбардировачи, завръщащи се от Румъния. Във въздушния бой сваля един B-24 Liberator.
На 17 август на тържествена церемония в двореца лично цар Борис ІІІ окачва на гърдите му орден „За храброст” . Отделно получава немски Железен кръст ІІ клас с лента – отличие от Германското съюзническо командване.
По време на въздушен бой от 24 ноември 1943 е тежко ранен, но успява да приземи самолета. „по корем”. Трябват му седем месеца за да се възстанови, след което отново се завръща във въздуха.
След политическия обрат от септември 1944г,. Петър Бочев взема участие във Войната срещу Германия.

На 5 октомври 1944г. 3/6 изтребителен орляк излита под водачеството на кап. Кръстю Атанасов, който вече е и командир ба 6 изтребителен полк. Задачата му е да атакува моторизирана германска колона и артилерийски позиции по пътя между Крива паланка и Куманово. Кап. Атанасов води групата в страни от наситените с  ПВ артилерия  позиции на германците, подминава ги в западна посока към Куманово, завива в обратен курс и поема откъм тила на набелязаните цели. Самолетът на подпор. Бочев е улучен в резервоара от зенитно оръдие. Успява да кацне по корем, но малко след това самолетът му избухва.  Посмъртно е произведен в поручик.

Поручик Петър Бочев сваля черири  и поврежда два американски бомбардировача. Двамата със Стоян Стоянов са най-резултатните летци в цялата история на българската авиация.
Въздушните победи на Петър Бочев:
01.08.1943 сваля В-24
14.11.1943 поврежда В-25
22.07.1944 сваля В-17
10.08.1944 съвместно с Кр. Атанасов сваля  В-17 над Нишка баня
17.08 1944 сваля В-17
26.081944 сваля В-17
Общо 13 точки по системата на ВНВВ за оценяване на победите. Победите са съгл. Зап. N78/28.12.1944г. (окончателна)

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: