Тост за първата

 

Точно преди една година след дълга размяна на мейли и  и общуване в нашия сайт, няколко десетки учредители, главно потомци на офицери, но също така и активни застъпници на историческата истина и любители на военната история създадохме клуб „Един завет“ като структура на  Съюза на възпитаниците на ВНВУ.

Днес можем уверено да кажем, че през  първата си  година клубът се включи успешно в живота на Съюза. Наши членове присъстваха или участваха в над 25 отделни прояви – церемониите на Архангелова задушница и Гергьовден, коледния бал във Военното училище, годишнини от погроми и победи. Почетохме паметта на ген. Колев, на кап. Списаревски на летците, бранили София, не забравихме жертвите на атентата в Св. Неделя и „народния“съд, отпразнувахме 20-тата година от падането на комунизма. Присъствахме на месечните лектории, представяния на книги и научни конференции. Почетохме юбилеите на наши ветерани, възхитихме се от младежкия им дух и бяхме щастливи да съпреживеем с тях историята – да я учим не от учебници, а от  разкази в първо лице.

Участвахме  в XI Национално събрание на СВ ВНВУ, ШЗО и РВГ, което ни бе оказана честта да водим – знак за доверието и надеждите, които  Съюзът ни възлага, да продължим извървяния път и да съхраним родовата памет за офицерската чест.

Продължава развитието на сайта който е основна среда за комуникация помежду ни. Публикувахме десетки статии за офицери – предци на членове на клуба, както и авторски материали по военна история. Имаме активна група  във Фейсбук. Създадохме и отделна страница в социалната мрежа, посветена на Военния орден „За храброст“. Включихме се в редакцията на съюзното списание „Един завет“.

През последните седмици добавихме  подробни статии за нашия Съюз, за да дадем пълна представа каква организация сме – наследство и традиции, които задължават.  Вече всеки може да прочете на кого е наследник съюзът ни, да припомни как е основан и как се е градил през годините, какво сме направили за паметта на българските герои, както и да научи за нашия принос за възстановяването на 6 май-Гергьовден като Ден на храбростта и Празник на Българската армия.

През тази първа наша година  към клуб „Един завет“ се присъединиха много и различни хора. От внуци на първия ординарец на княз Александър I, до потомци на последните кадети, изключени от Военното училище през септември 1944г. без да дочакат юнкерската униформа. Приехме представители на старата емиграция, които от Германия, Южна Америка и САЩ следят нашия сайт.  Имаме и млади българи работещи в чужбина, които чрез нас успяват да се почувстват отново „у дома“.

„Един завет“ роди идеята да честваме деня на Независимостта – 22 септември като празник на българското знаме.  В ход е и друга наша прекрасна инициатива, която ще обявим съвсем скоро.

През следващите месеци ще продължим да разкриваме личността на българския офицер и да представяме випуските на ВНВУ. Ще публикуваме снимки и спомени на наши роднини – офицери. Ще вадим от забравата малко известни личности и събития. Ще отдаваме почит на загиналите за Отечеството и на жертвите на комунзма. Ще запишем разказите на малцината живи ветерани от последната война. Ще пречим на подмяната на истината и ще се борим с лъжите на онези, които унищожиха честта на пагона и я замениха с шаячна правда.
С две думи, ще продължим да бъдем верни на Завета на дедите.

НАЗДРАВЕ, ГОСПОДА ОФИЦЕРИ!

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: