Празник на българската авиация и ВВС

ProdanTarakchievRadul MilkovНа 16 октомври 1912 г.  от летището в Мустафапаша излита биплан Албатрос с пилот поручик Радул Милков  (1883-1962) и навигатор поручик Продан Таракчиев (1885-1957). Самолетът извършва разузнавателен полет над Одринската крепост и след като оглежда турските позиции, хвърля две ръчни бомби  над гара Караагач. Смята се, че това е първият случай на бойно използване на авиация в световната военна история.  Датата 16 октомври е празник на българската авиация и професионален ден на ВВС.

 Радул Милков (на дясната снимка) е роден в Пловдив в семейството на свещеник Михаил Милков. Завършва ВНВУ и курс за пилоти в Германия(1912г.)  Участва в Първата световна война където като майор е Началник на Аеропланната група. През 30-те години издава сп. Наша авиация. Достига чин полковник от ВВС.

Продан Стоянов Таракчиев (лявата снимка)  е роден в Сливен. Завършва ВНВУ през 1908г. с 28-ми випуск. След конкурс завършва въздухуплавателна школа в Русия. Участва в Първата световна война. След това е Начлалник на Аеропланното училище и на Аеропланната работилница. Достига чин полковник.

Albatros1912

Самолетът Албатрос, с който е извършен полета

Albatros-new

Копие на легендарния самолет  в естествена големина – възстановка по снимки, изработка на клуб „Авиореликви“

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК  ОРЛИ!

 

vvs-1vvs3VVS-2

 

СПИСЪК НА ЛЕТЦИТЕ, ЗАГИНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ>>

.

Един коментар за “Празник на българската авиация и ВВС”

 1. Още в 5-ти клас в часовете по история чух, че първата бомбардировка е българска. Това е един от най-разпространените национални митове. От „Въздушна мощ“ на Д.Недялков (издава се от Министерството на Отбраната) виждаме, че :

  23 Октомври 1911 – рано сутринта капитан Пиаца излита със самолет Блерио XI (в източника е посочен Блери IX, не XI, но е техническа грешка). За първи път самолет е използват за постигане на военна цел – разузнаване. Това е първия боен полет в света (по време на итало-османската война в северна Африка).

  1 Ноември 1911 младши лейтенант Гавоти извършва за първи път в историята въздушна бомбардировка, хвърляйки 4 ръчни гранати от самолета си.

  24 Януари 1912 – отново капитан Пиаца осъществява за първи път в историята разузнаване с въздушно фотографиране.

  4 Март 1912 отново младши лейтенант Гавоти осъщестявав първите в историята нощен разузнавателен полет и нощтна бомбардировка.

  13 Август 1912 – първия полет от български пилот (поручик Симеон Петров).

  16 Октомври 1912 – Поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извърват първия боен полет на българската авиация, в който е извършено разузнаване и са хвърлени няколко ръчни гранати. Същие ден военния балон София-1 осигурява действията на българската артилерия, а това е първия в историята пример за съвместно използване на въздухоплавателни и авиационни средства едновременно в бойни действия.

  15 Март 1913 – пилот от второ аеропланно отделение е преследван от турски аероплан, което е първата среща на вражески самолети в историята.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: