Относно паметника на американските летци

През изминалата седмица получихме десетки писма на наши читатели, които споделят мнението си за новооткрития паметник на американските летци, загинали в България по време на Втората световна война. Читателите търсят становището на Съюза на възпитаниците на ВНВУ по този повод.

Темата силно развълнува обществеността и предизвика бурни протести в свободните от цензура електронни форуми.

„Един завет” няма претенцията да изразява някаква официална позиция на СВ ВНВУ, но проучихме въпроса и потърсихме  мненията на нашите ветерани.

Всеки военнослужещ, загинал под знамето си, независимо от коя страна на фронта се с сражавал има право на достойна памет. Мъртвият не ни е враг и отдаването на почит към загиналите е въпрос на цивилизованост, част от моралния кодекс на всеки офицер.

Ние българите неведнъж сме давали пример за рицарско отношение към падналия враг. Така във военните гробища край Тутракан и Добрич едни до други лежат българските войници, нашите турски и германски съюзници и нашите противници –  румънските, руските и сръбските военни чинове, загинали през Първата световна война.

На Архангелова задушница представители на Съюза на възпитаниците на ВНВУ отдават почит освен на българската военна костница, също и на военните гробища на Великобритания и Британската общност (Канада, Австралия, Южна Африка), Сърбия, Румъния, Русия, Франция, Италия… наши противници, намерили края си в България.

Същото цивилизовано и кавалерско отношение имаме и към американските пилоти, които съдбата определи да бъдат наши противници през 1943 – 1944г. Това не е проява на някаква модерна „толерантност“, а въпрос на християнски морал.

В дух на благородство през 1933г. на лондонската гара „Виктория“ Британският легион сведе знамена пред своя бивш противник ген. Владимир Вазов, който при Дойран изличи няколко английски дивизии. Длъжни сме да се придържаме към високите морални стандарти, завещани от предците.

Нашата оценка към военната политика на САЩ спрямо България във времето на Втората световна война е  негативна. Бомбардирането на цивилни сгради, целящо максимален брой жертви сред мирните граждани е варварско действие. Демокрацията и борбата срещу нацизма не могат да оправдаят сриването със земята на домовете на софиянци, и умишлената смърт на цивилни, жени и деца.

Но паметникът на загиналите пилоти, не чества политическите съображения на времето, а човешката памет за човеци – наши колеги офицери, които верни на дълга си  са изпълнявали заповедите на своите командири. Така би постъпил всеки доблестен военен по света.

Американските военните и дипломати потърсиха мнението на нашия съюз, представляващ техните живи бивши противници с идеята да почетат с паметник своите загинали пилоти. Подходът беше изключително коректен, откровен и уважителен.

Представителите на УС на Съюза на възпитаниците на ВНВУ изразиха своето становище, че подкрепяме и приветстваме почитането на войнската памет, стига това да стане във форма и по начин, който не накърнява българското достойнство и интереси. 

Нецелесъобразно би било такъв паметник да бъде поставен в централната част на града, тъй като няколко хиляди негови жители са намерили смъртта си под американските бомби, а хиляди семейства и днес преживяват загубата на своите близки. Тези хора биха почувствали монумента като обида, по същия начин, както всеки български патриот чувства срам от паметника на съветския окупатор, издигнал дулото на оръжието си по-високо от  кръста на катедралния ни храм и по-високо от знамето на българския парламент. Прави чест на САЩ, че не пожелаха подобно нещо.

Когато бяхме уведомени, че паметникът ще бъде издигнат до сградата на посолството, което по международните закони е територия на САЩ, възприехме тази идея положително. Паметникът е дискретен , не доминира и не се натрапва. Този подход съответства на световните културни стандарти в отношението към мъртъвите войни. Затова и наши представители приеха поканата и участваха в церемонията с уважение. 

Надяваме се, че съюзниците, с които споделяме общи ценности ще ни подкрепят в искането да се спазва същия стандарт по отношение на  паметта на българските войни в съседни държави.

Разбираме вълнението и чувствата, които бушуват у много българи. В същото време  сме убедени, че българското име и чест ще бъдат защитени не като негодуваме срещу паметта, която другите народи отдават на своите мъртви, а като удвоим усилията си за съхраняване на нашата собствена национална и военна памет.  Ако патриотичните българи поемат инициативата да почистят буренясал паметник в своя град,  ако поставят паметна плоча на своята улица, на фасадата на дома в който е живял български герой, ако развеят знаме на прозореца си на официалните ни празници, то тогава чувството на лесен гняв ще отстъпи пред онази гордост и смочувствие, които заслужаваме. Тогава може би и невинните жертви на бомбардировките най-после ще бъдат почетени от българската държава с паметник, поне толкова голям, колкото изградиха американците за своите жертви на ужасната война.

Един завет

Той не ни е вече враг –
живите от враговете
бурна ги вълна помете
нейде към отсрещний бряг.

Ето, в хлътналия слог
легнал е спокойно бледен
с примирена скръб загледан
в свода ясен и дълбок.

И по сивата земя,
топлена от ласки южни,
трепкат плахи и ненужни
с кръв напръскани писма.

Кой е той и де е бил?
Чий го зов при нас доведе,
В ден на вихрени победи
Да умре непобедил?

Клета майчина ръка,
ти ли го в неволя черна
с думи на любов безмерна
утеши и приласка?

Смешна жал, нелепа жал,
в грохотно, жестоко време!
Не живот ли да отнеме
той живота свой е дал?

И нима под вражи стяг
готвил е за нас пощада?
Не, той взе що му се пада,
мъртвият не ни е враг!

/Димчо Дебелянов/

27 коментара за “Относно паметника на американските летци”

 1. Достойна позиция!

 2. Евгени Илиев Says:

  Позор за славното някога българско офицерство!
  Този паметник не е военно гробище и няма никаква причина да се бърка с такова!
  Той е паметник, възхваляващ убийци на жени и деца, издигнат в града, където те са били безмилостно, хладнокръвно и целенасочено избити!
  Това е гавра с паметта на невинните жертви
  Как не ви е срам да се наречете български офицери?

  „Но паметникът на загиналите пилоти, не чества политическите съображения на времето, а човешката памет за човеци – наши колеги офицери, които верни на дълга си са изпълнявали заповедите на своите командири. Така би постъпил всеки доблестен военен по света.“
  Това безспорно важи и за немските пилоти, бомбардирали Лондон и сринали Варшава, за Дьониц и т.н.
  Но те са считани за военнопрестъпници и никой не им издига паметници в разрушените от тях градове.

 3. Евгени Илиев Says:

  „Има един измислен народ на Балканите, който е с толкова промит мозък, от чалга и балкански комплекси за малоценност, зле прикрит зад смехотвотна мания за древност и величие, че не се посвенява да воюва срещу мъртъвци. Но това не е нашият народ, който е европейски.“
  И германците европейски народ ли са?
  Защото кметицата на Дрезден наскоро посети Лондон, за да протестира срещу издигането на паметник на летците – бомбардировачи от RSF в Лондон.
  Забележете, в Лондон, а не в Дрезден.

  „В Европа – Франция, Белгия и т.н. е пълно с отлично поддържани немски военни гробища на войници на Райха“
  Вие нали си давате сметка, че военно гробище и паметник в града са коренно различни неща?
  А относно немските пилоти и това, че не са срутвали градове – тук сте в огромна грешка.
  Толкова голяма, че се чудя дали има смисъл да продължаваме спора.
  Нали сте чували за бомбардировките на Лондон, поне?
  Фактът, че не е срутен изцяло , се дължи не на липсата на желание у командването на Луфтваве, а на успешната отбранителна стратегия на англичаните.

 4. […изтрито поради несъответствие с правилата на сайта …] Да бяха им казали,,Разбираме ви, това са ваши сънародници и вие сте в правото си да ги почитате.Но те са убивали наши сънародници при това цивилни.Ние не може да ви се противопоставим но за вас е по добре да го издигнете в двора на посолството си.не предизвиквайте отрицателни реакции дори на умствено ниво от потомците на загиналите. Не добре за вас.“ А за пилота от Луфтвафе кап. Герхард Венгел мойте почитания и уважение. Изпълнявал е заповеди и при това не е убивал беззащитни хора.Макар,че в други ситуации може ида го е вършил. Например ако е воювал в Съветския Съюз.Това само един Бог знае как е било. И там е изпълнявал заповеди.Там едва ли ще му сложат паметна плоча и ще се в правото си. И човешко и морално.Но ние тук сме длъжни да го почетем.Другото е неблагодарност ,която не води към уважение.Някъде бях слушал ,че почитания у нас ген.Гурко от Руско-турската освободителна за нас война в една Полша е мразен от поляците защото е потушавал тяхно въстание против Руската империя.А когато се потушава въстание,загиват и жени и деца.Може ли поляците да пишат стихове и песни за него както ние тук? не може , и те са в правото си.У нас е герой но у тях убиец! И едва ли са му поставили паметна плоча.А той е изпълнявал заповеди. Но и над човешките заповеди стоят Божествените. Затова добре е да се постараем да съдим и от Божествена гледна точка.В древно-индийските Веди и в Стария завет е записано,че повреме на война убийството на жени,деца и противник който не се съпротивлява и моли пощада е Грях, с голамо ,,Г“ го пиша. Така,че тези пилоти бомбардирайки София за нас са престъпници и от човешка и от Божествена гледна точка.За самите американци нека да са си герой, но да ги почетат във военно гробище.А що се отнася до избитите англичани от ген.Вазов,може да се помисли за каква кауза са дали живота си. За общочовешка ли или за имперска?И тях ли трябва да ги почетемпонеже сме в НАТО? Утре, други ден НАТО няма да го има .все ще се помиярства ли?То и турците са в НАТО но итях ли трябва да почетем с паметни плочи, както един […изтрито поради несъответствие с правилата на сайта …]

 5. Момчил Стаевски Says:

  А може ли да попитам в САЩ има ли паметник на загиналите японски летци над Пърл Харбър и дали има паметник в Япония на американските летци над Хирушима и Нагазаки?
  Иначе статията ми харесва в известен смисъл и чест прави на американците ,че са се допитали до ветераните и т.н при положение ,че е на тяхна територия!

 6. Паскал Балтаджиев Says:

  И нима под вражи стяг
  готвил е за нас пощада?
  Не, той взе що му се пада,
  мъртвият не ни е враг!

 7. Напълно се солидаризирам с позицията на нашия клуб „Един завет“!

 8. Администраторът на блога изтри свой коментар в отговор на г-н Евгени Илиев. Не е редно да се води спор под името „Един завет“, защото се създава грешно впечатление за позиция на Клуба.

 9. * „Това безспорно важи и за немските пилоти, бомбардирали Лондон и сринали Варшава, за Дьониц и т.н. *

  Безспорно!

  Забележка: Немските пилоти не са срутвали градове. Немците, при всичките им грехове и военни престъпления никога не са използвали бомбардировъчна авиация за избиване на цивилно население, а само за удари по военни и стратегически обекти. Същото важи за СССР. И двете пехоти са вършили зверства по земята, но не и пилотите – не защото са били добри, а защото такива са били заповедите. Въздушен терор над цивилни са извършвали само Англия и САЩ, които след ПСВ не са подписали конвенцията за използване на авиацията за военни цели.

  * „Но … никой не им издига паметници в разрушените от тях градове“*

  Това не е вярно.
  В Европа – Франция, Белгия и т.н. е пълно с отлично поддържани немски военни гробища на войници на Райха, за които се грижи Немската комисия за военни паметници и военното министерство на Федералната република. Никой французин не се чувства обиден и потресен. Въпрос на възпитание и най-вече на самочувствие.

  СВ ВНВУ се интересува САМО от български паметници. От това правило има само едно изключение – поставихме плоча на пилота от Луфтвафе кап. Герхард Венгел, НЕ защото ни е бил съюзник, а защото е загинал, бранейки София.

  Предлагали сме на немските колеги да поставят плоча на убитите при Жабокрек немски военни чинове и АКО ТЕ го поискат, ние ще ги подкрепим.

  Американският паметник е издигнат от ТЯХНАТА държава, НЕ от българската, нито от столична община, а още по-малко от българското офицерство.

  В българското посолство в Пном-пен има паметник на нашите рейнджъри, които загинаха там под българско бойно знаме. Подобен паметник на загиналите в Балканската война има в двора на българската църква в Одрин, въпреки че тя е на турска територия.

  Има един измислен народ на Балканите, който е с толкова промит мозък, от чалга и балкански комплекси за малоценност, зле прикрит зад смехотвотна мания за древност и величие, че не се посвенява да воюва срещу мъртъвци. Но това не е нашият народ, който е европейски.

 10. Примерите цитирани в статията са за войници воювали срещу други войници , потърсете снимките на Цанко Лавренов след бомбардировките за да видите как е било

  твърде са пресни спомените за да се вдига такъв паметник, примерно в кооперацията където са живеели баба ми дядо ми и баща ми е попаднала бомба пусната от летците на които се вдига паметник и добре че не е успяла да я срути до край и да убие хората кито са се криели в мазето.

 11. Илия Милушев Says:

  Безогледното избиване на невинни цивилни винаги се е разбирало като акт на диващина, варварство и военно престъпление, така се разбира и днес и така ще се схваща вовеки веков. За извършителите – военно гробище! Дори споменаването само за евентуален паметник е грубо погазване на общочовешките ценности. Организаторите на тези бомбардировки не са съдени след войната единствено защото САЩ бяха победители. Което не означава, че извършеното е нещо нормално. Както казах, то за вечни времена си остава диващина и варварство. Паметник? Гавра и връх на арогантността!
  Да, с американците сега сме приятели. И ако не искат да чуват такива коментари – не им трябваше да повдигат въпроса. Не е продуктивно за укрепване на дружбата и съюзните отношения. Глупаво и безотговорно действие – като слон в стъкларски магазин.
  Освен ако не се чудят какво да измислят за да се скарат с нас – знае ли човек?
  Издигането на паметник е провокация – също както и евентуалното издигане на паметник на Сюлейман паша. Дори да е в Турция паметникът, нашето отношение ще бъде като към един военнопрестъпник. И той ще остане такъв в историята за вечни времена!
  [последното изречение е изтрито поради несъответствие с правилата за коментари в сайта]

 12. Николай Милчев Says:

  Тази паметна плоча трябваше да бъде издигната веднага след , като в Херошима и Нагасаки японците издигнат паметник на амрериканските бомбардировачи. „Другарите“ ни от САЩ в последно в последно време говорят често за тероризъм.А , какво е поразяването на цивилни цели и всяване на страх у цивилното население с цел постигане на политически цели?Тук не става въпрос за военни гробища господа а за ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ПЛОЧА.Едно е да почиташ и не поругаваш загиналите войници и офицери от вражеските армий друг е да ги възхваляваш.Дайте да направим паметник на башибузиците в Батак?
  И те са следвали заповеди.Чест прави на амреиканците ,че са потърсили мнението на ветераните , но ако бяхте казали „НЕ“ дали това щеше да попречи на изграждането на такава плоча?Едва ли.

 13. Съгласен съм, че всички войници имат право на почит, но не и там, където са извършили масови убийства на цивилни. Баба ми още се стряска като вдигна предмет от земята. Травмата е останала и в оцелелите хопра, станали свидетели на касапниците в София и другите големи градове.

  Това, което е най-противно са фанфарите от нашите подлизурстващи масмедии. Ето например:
  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=631621
  Що за герои са това?

 14. А аз бих попитал, щом са водени от толкова хуманни цели защо не издигнаха и една паметна плоча за ЖЕРТВИТЕ от бомбардировките до въпросния паметник. „Никой не съди победителите…“ – тъжно, но факт.

 15. Николай Валентинов Карачоров Says:

  Това е срам и позор за цяла България и най-вече за въоръжените и сили. Тази обида за всичко българско не може и не трябва да остане ненаказана. Имайте предвид че има огромна разлика между военно гробище и паметник. Гроб заслужава всеки човек, паметник само този който го е заслужил. Тази безочливост от страна на управата на столична община която позволи създаването на този паметник трябва да бъде наказана по закона за военните престъпления и престъпления по служба на републиката като изменници на родината. Няма страна в света която да е позволила да се построи паметник (не гроб) на хората избивали населението на тази държава (освен америка – индианците). НЯМА, повтарям НЯМА да допусно тази обида Към отечеството да остане без отговор.

 16. Георги Пейчинов Says:

  Най-страшните бомбардировки, преживени от България през Втората световна война, са над София точно преди 67 години – на 10 януари 1944-та. В този ден са

  убити 750 мирни жители на града, ранени са 710. Напълно сринати са 93 обществени и 3211 частни сгради, полуразрушени – общо 427.

  Но с това ужасът още не е свършил. 3000 бомби са изсипани над София на 30 март 1944 г. Загиват 139 души, пламтят 2000 пожара, димящи развалини остават от

  3575 сгради. Полуразрушени са хотел “България” и концертната зала, Народният театър, Министерският съвет, сградата на Светия синод…

  А във всички бомбардировки от април 1941 г. до 1 септември 1944 г. в тогавашните граници на България англо-американските въздушни сили атакуват 187 населени

  места и хвърлят общо 45 265 бомби. В тези набези са убити 1828 души и ранени 2372. Много от тежко ранените умират по-късно, а други остават цял живот

  инвалиди.

  Над 12 хиляди сгради са разрушени! Само в София това са 10 002 жилища, 1684 магазини и складове, 396 работилници, 117 предприятия, 42 фурни, много болници,

  14 черкви, 288 обществени учреждения и 19 училища.

  Но ето че днес, след 67 г., в столицата на България все още няма достоен паметник на убитите при бомбардировките по домовете им българи. Паметник неотдавна

  бе издигнат на… загинали противникови летци, участвали в атаките над мирни, невинни хора…

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=735381

  „…Ако бяхме изгубили войната, щяха да ни съдят като военнопрестъпници…“ – генерал Кърртис Ле Мей, стратегигически бомбардировачи на САЩ.

 17. Иво Иванов Says:

  Моето мнение напълно съвпада с налисаното тук:
  http://analizi.net/razni/75-pametnik-na-pametta-ili-unijenieto.html

 18. Това е една ДОСТОЙНА, цивилизована и добре аргументирана позиция на Един завет. Моите уважения. Коментарите на много от писалите тук показват, че те са реагирали БЕЗ да прочетат внимателно и докрай текста, без да вникнат в него.

 19. Добре сега защо да им правим паметник защото са ни бомбандирали помислете малко защо ?

 20. До Lubo Boqnov. Ако бяхте прочели статията , под която сте писали нямаше да зададете този въпрос.
  Първо, защото щяхте да знаете, че не СМЕ им правили паметник.
  Второ, защото щяхте да разберете че паметникът не е построен на българска , а на американска територия.
  Има и трето и четвърто, но както се вижда такива като Вас не четат.
  Но няма защо да подканват другите да мислят, щом очевидно Вие не мислите..

 21. Ленин Станоев Says:

  По времето на 45 годишната руска „окупация“ аз не знаех цените на водата, парното, тока и не се интересувах, защото жена ми и тъщата ми са ги плащали без проблеми. Но сега по времето на демокрацията и американското ни „приятелство“ неплатената ми сметка само за парното надвишава седем пъти месечната ми пенсия!!!

 22. Достойна и будеща респект позиция.

  На всички които реват, че това е видиш ли – паметник на убийци, ще припомня, че по същото време когато София (и други градове) са бомбандирани, българските войски са окупирали територии на три съседни държави. По това време нито САЩ, нито Англия са имали ресурси да водят сухопътни операции срещу нашите войски. България е била съюзник на Германия и всички произтичащи от това последици са си за наша сметка. По онова време войната се е водила ТАКА. Без да се подбира цивилни – военни обекти. Никоя страна не е правила изключение. Нито Германия (да си спомним фау2, колко жалко че са безпилотни, няма как да им направим и на тях паметник…), нито СССР, нито Япония.
  Дали това е правилно или не дай си боже – хуманно? Не разбира се. Но отговорността за тази варварщина не е на пилотите, които са изпълнявали заповеди във една безкрайно нечовешка война.
  Виж, това че 65 г. вече не сме направили и едно паметниче на жертвите на бомбандировките е съвсем друг въпрос и това е факт който трябва да ни кара да се срамуваме. Но американците не са ни виновни за това, че са намерили пари и желание за техните си жертви. Може би трябва да им поставим като условие – направете си паметника, но направете и един за нас, щото тея жертви са ваше дело? Със сигурност номера ще мине, но за пореден път ще демонстрираме какви сме селяни и простаци…

 23. И кои са тези 3 съседни държави? Югославия, Гърция… Третата, моля? И дали са окупирани техни територии, или българската войска е освободила български територии, отнети и окупирани от тези държави? Грък ли сте, сърбин ли, или антички македонец? Българин не би написал подобен коментар!

 24. Ами погледни картата, сигурен съм, че ще я намериш.

  Колкото до това дали сме окупирали или „освобождавали“, въпросът е спорен. Български войски е имало и Атина и в Белград, а това със сигурност не са „отнети и окупирани“ територии. Затова дали македонците са българи или не, има поне 2 мнения по въпроса. Да си българин не означава да си завреш главата в задника и да не си даваш сметка за второто мнение. Национализмът е минало. Колкото по-скоро го разберем, толкова по-добре.

 25. Ако паметника е на територията на американското посолство, това си е право на САЩ. Ако е на българска територия е позорно.

 26. Тези ..хора са хвърляли всякякви предмети и детски играчки, които да се взривяват в ръцете на невинни деца. Някои неща си имат граници.

 27. Съществуването на този „паметник“ (кенотаф) е на американска територия, но извън оградата и. И не е официален, т.е. от американското правителство, а подарък от общината на един град в САЩ. Хем паметник, хем – не. Но изпълнява предназначението Да ЛЕГИТИМИРА Паметника на Съветската Армия в София ! И на „Альоша“ и на други подобни. Организаторът – посланик Джеймс Уорлик (Д) е член на УС на фирма, свързана В.В.Путин. Не знам каква реакция ще има, ако се подеме дарителска кампания за подобен паметник в столицата на Виетнам; та там са загинали хиляда пъти повече летци.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: