70 години от освобождението на Силистра

Продължаваме поредицата статии, с които отбелязваме 70-тата годишнина от връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството.  Регионалният исторически музей отбеляза юбилея на свободна Силистра с  фотоизложба – изключително интересни кадри от събитията на 1 октомри 1940г.

Със съгласието на г-жа Вера Милева – уредник в отдел „Нова история“ на РИМ-Силистра и уредник на изложбата представяме няколко от най-вълнуващите снимки, запечатали ентусиазма на силистренци в този щастлив ден.

Забележете, че гражданите са извадили килимите от домовете си и са ги провесили от балконите – жест,  с който традиционно се посрещат скъпи гости (в древността са застилали с килими улицата, по която минава победоносната войска). Ще видим девойки, които пеят , младежи в народни носии, които развяват укриваните четвърт век под страх от тежко наказание български знамена, огромното поклонение на паметника на Стефан Караджа и разбира се посрещането на българската войска – пехота, кавалерия и механизирани части. Ще видим  блока на Съюза на запасните офицери – окичените с ордени и медали силистренски ветерани, които вървят начело на парада.

Поздравяваме Регионалния исторически музей  и гражданите на Силистра с прекрасното събитие. Специални благодарности на г-жа Милева за отзивчивостта и съдействието.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: