70 години от връщането на Южна Добруджа

Над 60 души присъстваха на първата за новия сезон лектория на Съюза на възпитаниците на ВНВУ на  27 септември в Централния военен клуб.  Срещата бе посветена на 70 – години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството чрез Крайовската спогодба от 7 септември 1940г.

Срещата откри с кратко слово председателят полк. Никола Рухчев.

По традиция вечерта започна с камерна музика в изпълнение на световноизвестните музиканти проф. Ангел Станков – цигулка (O.B.E.), проф. Йосиф Радионов (цигулка) и Зорница Радионова (пиано). След три наистина виртуозно изпълнени пиеси, които публиката изпрати с аплодисменти, водещият д-р Ив. Орешков даде думата на лекторите.

Евгени Атанасов, възпитаник на Военноморското на Н.В. училище увлекателно и свободно заговори за събитията, предпоставили Крайовския договор, като разгледа в детайли генеалогията на румънската кралска династия. 

Никола Ружеков (68 в. ВНВУ) изнесе доклад за политическата обстановка през 1940г. и хода на преговорите между България и Румъния на фона на сложната международната обстановка. В детайли бяха разгледани всички клаузи от договора и тежките преговори до тяхното постигане. Специално бяха подчертани заслугите на Цар Борис III и проф. Богдан Филов, които със своята далновидност постигнаха един безспорен в международно отношение договор, който запази своето действие въпреки превратностите на войната.

Думата отново взе Евгени Атанасов, който разказа за самото навлизане на българската армия в Добруджа, което се осъществява по три направления: воден десант на дунавската флотилия от Русе до Тутракан и Силистра, сухопътен десант по общата сухоземна граница и морски  десант на варненските моряци и юнкерите от ВмНВУ в Каварна, Балчик и Шабла.  Вълнувашо бе описана огромната еуфория, с която населението посреща освободителната армия.

Накрая бяха показани няколко кратки откъса от кинофилм, запечатал навлизането на българските войски в Добруджа и възторженото им посрещане от населението. Филмът беше специално поискан  от военната киностудия от председателя на Съюза полк. Рухчев.

Клуб „Един завет“ беше представен от близо 20 души, много от които потомци на офицери, сражавали се в Добруджа през Европейската война или пък участвали в незабравимото навлизане на българската войска в Добружанските полета през септември 1940.

Клубът прие 9 нови члена, които получиха знака на съюза. Нямахме възможност да им връчим значките с традиционната церемония – от ръцете на кавалер на Военния орден, но ще им се реваншираме при следваща среща.

Тъй като на срещата не бяха осигурени бройки на списание „Един завет“, нека присъствалите, които изявиха желание да го имат ни уведомят по мейла – ще им го изпратим за наша сметка.

Advertisements

5 Коментари to “70 години от връщането на Южна Добруджа”

 1. Момчил Стаевски Says:

  Здравейте.Съжалявам ,че не пиша по темата ,но имам едно запитване- защо доста минали теми несе отварят (вирус или преценка на модераторите на сайта) ?Ако може да ми отговорите на тази страница,защото интернет пощата ми е препълнена от спамове и рядко я отварям!
  Благодаря за вниманието и пак се извинявам ,че пиша под тази статия!

 2. Здравейте,
  Благодарим за сигнала!

  Направихме проверка на произволни статии от различни периоди и не забелязахме никакви проблеми – всичко се отваря.

  Моля посочете кои точно материали не можете да отворите, за да ги проверим специално.

  Поздрави,
  ЕЗ

 3. Момчил Стаевски Says:

  Здравейте ето сега ще дам статиите ,които не се отварят има и други!
  Предполагам ,че може и да са затворени за външни посетители (тоест които неса членове на клуба) !

  Имам и друг въпрос ще има ли статия за „американските летци загинали над София“ и за техния паметник?
  Искам да знам ,какво е становището ви за тях и този паметник защото те несамо ,ч са избивали цивилно население,а и доста офицери и войници са загинали при отбраната на столицата ни.

 4. Момчил Стаевски Says:

  КАКВО НЕ Е „ЕДИН ЗАВЕТ“ , „Пемет: 63г. от „народния съд” – най-масовото убийство на български офицери“,“ Катин – полската голгота“ има и други !

 5. Момчил Стаевски Says:

  Извинявам се за спама,но имам и друг въпрос пак свъзван със статия !
  До сега не видях да има статия за съветските подводници ,които са потънали в наще земи, 4-5 мисля ,че са били .

  Благодаря за вниманието !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: