Летецът-изтребител о.з.полк. Петър Манолев на 95 години!

На 21 септември в Националния военно-исторически музей  колеги, проятели, летци и възпитаници на ВНВУ и много почитатели честваха  95-годишнината на доайена на българската изтребителна авиация полк. О.з. Петър Манолев (58 випуск) , кавалер на орден „За храброст”.

На 17 април 1944г. със своя Месершмит МЕ-109G-6 Манолев сваля американска четиримоторна летяща крепост Б-17. В жестокия въздушен бой самолетът му е уцелен, таблото се раздробява и самият Манолев е тежко ранен, но успява да кацне „по корем“, макар и без уреди. Тежката операция по изваждане на осколките от тялото му е направена без упойка. Той издържа и хирургът възкликва „Ей, корав българин!“

Победата на пор. П. Манолев на 17 август 1944. /худ. д-р Стефан Вълканов

Петър Манолев е роден на 18 септември 1915г. в Каракьой, Драмско, Беломорска Тракия. През 1936г. е приет в 58-ми випуск на ВНВУ. Определен е за летец. През 1938-39г. завършва два курса за изтребители в Полша. През 1940г. е назначен за инструктор в Изтребителната школа по висш пилотаж в Карлово. Изпълнява 18 бойни задачи и участва в 8 въздушни битки с американската авиация. 

Последният му полет е през 1949г. Уволнен е от армията като „царски офицер” и е хвърлен в затвора без обвинение, където е разпитван близо месец в пълна неизвестност. Не намират за какво да го съдят, но след като го пускат не може да си намери работа никъде – носи клеймото „царски офицер“
Петър Манолев е основател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ.

На честването присъстваха командващият ВВС на Република България ген.м-р Константин Попов и бившите командващи ген.л-т Димитър Георгиев и ген. Михо Михов, както и още много офицери летци.

Поздравителен адрес към рожденика от името на Президента поднесе военният му съветник адм. Н. Николов. Приветствия и награди бяха поднесени от всички ветерански съюзи и авиационни асоциации, НВИМ, издателство Еъргруп 2000.

Ген. К. Попов прочете заповед на министъра и награди полк. Манолев с почетен знак „За вярна служба под знамената“ II ст., плакет на ВВС и личния знак на командващия ВВС.

Специални поздравления поднесе председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ ШЗО и РВГ полк. инж. Никола Рухчев и поднесе на нашия член-основател кристална пластика изобразяваща разперени криле.

От името на юбилияра благодарности поднесе неговата дъщеря Мария Манолева, която говори емоционално за чувствата на офицерските дъщери към техните бащи.

Мария Манолева благодари на присъстващите от името на развълнувания си баща.

Беше излъчен филм за авиацията и П. Манолев, създаден специално като подарък към героя от полк. Вес. Стоянов и …

На честването присъстваха 12 представители на Клуба на потомците на царския офицерски корпус „Един завет“, които преживяха радостта от живия досег с истински герой, бранил небето над София и свалил летяща крепост.

В отлично настроение героят прие поздравленията на Борис Станимиров от името на Клуб „Един завет“

След събранието имаше коктейл, осигурен от двама почитатели на летеца.

Колаж от издателство Airgroup 2000

Част от групата на „Един завет“

Месершмит на Петър Манолев с борден N 1 в полет като командир на ято

Петър Манолев пред своя самолет – лятото на 1944г.

Петър Манолев и Димитър Списаревски – 1942г.

3 коментара за “Летецът-изтребител о.з.полк. Петър Манолев на 95 години!”

  1. Казват-каквото е на глава писано , на камък не се троши

  2. Поздравления за г-н Манолев и да е жив и здрав още дълги години ! По някакъв странен начин и аз се родея с неговата професия! Роден съм 1946 г. и баща ми ме е записал в кметството с името ЕШВЕГЕ , чест на немският летец Рудолф фон Ешвеге, роден в Хамбург и участвал в ПСВ на страната на България! Свален в благоевградсо и погребан в Драма! Повече може да се прочете в интернет- „Беломорският орел“ ! Ще ми бъде приятно, ако близки покажат статията на г- Манолев! Уточнявам,че от 1962 г. нося църковното си и вече и гражданско име Михаил! Още веднъж- здраве и дълголетие на юбиляра и тези около него!

  3. о.з. полковник Иван Апостолов Says:

    На 7 февруаре 2012 година имах голямата чест, макар и по телефона, да говоря с легендарния полковник Петър Манолев.
    Прекланям се пред него!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: