„Един завет“ посвети Фейсбук група на ордена „За храброст“

Съюзът на възпитаниците на ВНВУ е наследник на Обществото на кавалерите на ордена за храброст (ОКОХ) – организация създадена през 1934 и обединила кавалерите на Военния орден и носителите на знака му (войнишки кръст).  Само за 4 години организацията се разраства и наброява над 18 000 члена, обединиени в 661 местни дружби.

След 9 септември 1944г. ОКОХ е забранена като „фашистка организация“ по директива от Москва, на която Георги Димитров собственоръчно написва „Да се гори с нажежено желязо българския национализъм и шовинизъм!!!“  Хиляди кавалери на най-престижното отличие в българската история са подложени на гонения и репресии.

След демократичните промени огромната част от живите кавалери на Военния орден „За храброст“  членуват в нашия съюз. И това е съвсем логично – на 9 септември само възпитаниците на ВНВУ са с офицерски пагон. Те изнасят цялата тежест на войната и само те имат право да получат орден за храброст . Отличието се полага само на офицери за конкретна проява на храброст в бой. Жестоката разправа с българското офицерство и подмяната на офицерския корпус с „нови“ кадри, верни на комунистическия режим започва след войната, когато… рубинените отличия са вече раздадени. 

В клубовете на випуските на ВНВУ и в „Един завет“ членуват стотици потомци на старото офицерство – сабята и мундира са семейна традиция в много фамилии на „старата България“. Те грижливо съхраняват родовата памет и отличията на своите предци.

Ето защо няма нищо по-логично от това точно ние от „Един завет“ да популяризираме Военния орден „За храброст“. Всъщност, няма кой-друг. В някакъв смисъл даже сме закъснели.

Създадената група Военен орден „За храброст“ във Фейсбук има за цел да разпространи знания за ордена в най-голямата и влиятелна глобална социална мрежа.  Събрали сме снимки на ордена, войнишкия му знак, степените им, грамотите, кутиите и позволеното използване на изображението му. Качили сме снимки на български генерали, чиито орден за шия е втората степен на В.о. „За храброст“. В специален фотоалбум събираме фотографии на войници и подофицери, заслужили с безпримерен героизъм по няколко кръста за храброст и написали на шиковете си зловещата слава на българската атака „на нож“.

Надяваме се групата да помогне на потомците на кавалери на ордена да идентифицират точно степента и класа на съхранените фамилни реликви. Вероятно информацията ще бъде полезна и за любителите на военната история.

Ще се радваме, ако групата се превърне в среда за споделяне на спомени, снимки и информация за славния Военен орден „За храброст“

Разгледайте групата и се включете ТУК>>

Разгледайте фотогалериите ТУК>>

Включете се в общата група на „Един завет“ ТУК>>

ЕЗ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: