Немската асоциация на носителите на Рицарски кръст

Асоциацията на носителите на Рицарски кръст / Ordensgemeinschaft der Ritterkreuztrager des Eisernen Kreuzes e.V. (OdR) / е немска неправителствена организация, основана през 1955г. В нея членуват носители на високата степен (рицарски кръст) на немските висши бойни отличия за храброст „Железен кръст”, „Пруски златен военен кръст” и „За заслуги” (Pour le Merite) от двете световни войни. Сред правоимащите при основаването на организацията са 7318 носители на „Рицарски кръст“, 882 наградени с „Дъбови листа”, 159 „С мечове”, 27 “Отличие с брилянти”, 1 „Златни дъбови листа” и един „Велик кръст” на Железния кръст от Райхсвера (до 1935), трите части на Вермахта и бойните подразделения на СС. Става въпрос само за най-висшите военни награди, достижение на 0,4% от личния състав на немските въоръжени сили, давани изключително за конкретни заслуги при личен сблъсък с противника.

Организацията е тясно свързана с Бундесвера на ФРГ, тъй като при създаването и през 1955 – 56г. измежду носителите на отличията 711 ( в това число над 100 генерали и адмирали) служат в Бундесвера. След обединиението на Германия се присъединяват нови членове от източните провинции. Асоциацията съчетава принципите на демокрацията с уважение към истината и традицията.

Организацията е непартийна и напълно дистанцирана от политиката. Съгласно законите в Германия, ордените, получени от Третия райх се зачитат и носят без символика, или като на мястото на свастиката се носят дъбови листа. Тази символика признава и ползва и асоцацията на носителите на рицарската степен на Железния кръст.

Живите днес носители на Рицарски кръст са по-малко от 500 души. Организацията е официално призната от немската държава и армия като военно-патриотичен съюз на запасни чинове. Асоциацията има социален фонд за подпомагане на членове в нужда (подобно на нашата фондация „Кавалери на ордена За храброст“). Дейността и включва исторически проучвания и публикации, издирване, изграждане и поддържане на военни паметници и обществен диалог, включително със сходни организации на бившите противници.

Членовете на Асоциацията на поклонение  във военно гробище през 2007г. На преден план е майор Мартин Древес (Martin Drewes) – ас на Луфтвафе, свалил 43 противникови самолета, Носител на Рицарски кръст  на Железния кръст с дъбови листа. След войната работи като пилот в гражданската авиация.

Мартин Древес на събрание на асоциацията през 2009г. Пилотът е гражданин на Бразилия. До него е младият бразилски историк Хулио Сезар

Официално честване в берлинския гарнизон на ветераните от различните родове войски и териториални корпуси , 2008г.

Помен във Виена на гроба на австриеца майор Валтер Новотни, загинал на 23 години ас на Луфтвафе с 258 въздушни победи, носител на Рицарски кръст с дъбови листа, мечове и брилянти.

Ервин Кресман – бронеизтребител, награден с Рицарски кръст

от ляво: Франц Вебер, Херберт Фрайс, Гюнтер Халм (председател на АНРК), Курт Бишоф

Асоциацията на носителите на Рицарски кръст e сродна на Съюза на Възпитаниците на ВНВУ в качеството му на приемник на „Обществото на кавалерите на ордена „За храброст“.

Информация за АНРК

База данни с носителите на Рицарски кръст от Втората световна война

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: