Български военни униформи

Вечерта на 18.05. зала тържествена на Централния военен клуб трудно събра гостите на представянето на една уникална и единствена във военната ни историография книга:

Български военни униформи

Авторът Александър Въчков е преподавател в Националната художествена академия и дългогодишен изследовател на българската военна униформа. Член – основател на клуб „Един завет“. Книгата представя 20-годишната му изследователска работа в областта на историята на военната униформа и подробно изследване на фондовете на военния архив, военно-историческия музей и военно-морския музей, както и изключително богатия личен архив на автора. С много илюстрации и снимки е проследено развитието на униформите в различните родове войски и части в българската армия до 1945г.

Офицери от българската армия, ветерани от няколко военно-патриотични съюза, художници, историци, издатели и много членове на клуб „Един завет“ имаха удоволствието да се запознаят с труда на автора и да получат автограф с лично посвещение. Специално за тържественото представянето на книгата,  скъпото и много луксозно издание бе възможно да бъде закупено с отстъпка в ограничен брой.

Представянето бе под патронажа на зам.министъра на отбраната Валентин Радев. От негово име бе прочетен адрес от офицер от Щаба на БА. Водещ на срещата беше главният редактор на Военното издателство. След като представи работата по книгата, той даде думата на Христо Дерменджиев – международно признат експерт по военни униформи и фалеристока (ордени и медали), както и потомък на двама няколко генерали и офицери. Доайенът на българската хералдика разказа за изследванията в областта на униформата, започнали през 30-е години на ХХ в. и  доведени до успех днес от Ал. Въчков.  Акадмик Георги Марков – директор на института по история на БАН коментира историческото значение на книгата и темата за униформите. 

Думата бе дадена специално на полк. о.р. Никола Рухчев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, като един от малцината офицери, носили с гордост униформите на Царската армия. В словото си той подчерта смисъла на униформата като символ на чест и достойнство, който би трябвало да се носи с гордост, както е било някога.

Автора бе поздравен и от ген. о.р. Стоимен Стоименов председател на Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната.

Поздравления изказа и полк. о.р.Станчо Джумалиев – председател на дружество „Традиция“, който приветства изданието от името на колекционерите на историческо оръжие и организаторите на исторически възстановки.

След представянето, гостите имаха възможност да обсъдят книгата и темата на изискан коктейл, подкрепен от спонсорите на проявата – производители на колбаси и вина.

Ние от „Един завет“ използвахме възможността да се видим и дори приехме нов член. Лично председателят на Съюза полк. Рухчев връчи значката на Борис Рошев – правнук на ефр. Георги Томев Прътев – служил в Лейбгвардейския конен на Н.В. дивизион в периода 1942-1944г. Борис Рошев е студент, изключителен познавач на историята на бронираните войски до 1946г.

Виновникът за събитието – авторът  Сашо Въчков беше поставил на ревера си значката на Съюза. Обикновено ние, членовете на „Един завет“ се гордеем с принадлежността си към организацията. Днес Съюзът на ВНВУ, ШЗО и РВГ бе горд, че Александър Въчков е един от нас.

На добър час!

сн.Красимир Тодоров, в-к. Българска армия

Реклама

2 коментара за “Български военни униформи”

  1. Веселин Says:

    Здравейте. Много ми харесаха публикациите в сайта, но имам един въпрос. Възможнно ли е да ми се прати снимка на униформа Вътрешни Войски година между 79-89.Възможнно ли да се намери снимка на такава униформа. И подробностите които мога да ви кажа са, че пагоните са звезди, какардата на шапката е звезда, униформата е тъмен цвят.

  2. Ани Владимирова Says:

    Здравейте, може ли да ми изпратите снимка на българска войнишка и офицерска униформа 1912.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: