Гавраил Стоянов от 61-ви випуск – потомък на именити възрожденци издаде книга за Чинтуловия род

Гавраил Илиев Стоянов е роден през 1921г. във Варна. Правнук е на Иван Чинтулов – брат на възрожденския деец Добри Чинтулов. Пра-племенник е и на друг велик българин – Сава Доброплодни , чрез сестра му Мария. Гавраил Стоянов завършва ВНВУ с 61-ви випуск. Изпратен е на обучение в артилерийска школа в Германия. Участва във Втората световна война, проявява се в боевете при Стражин, Пчиня и Куманово. Кавалер на орден За храброст.  След войната завършва Военна академия. Малко след това е уволнен от войската. Завършва МЕИ и работи като машинен инженер със значителен принос в различни предприятия. Член на съюза на българските журналисти, има много публикации по различни теми.

Повече от 15 години Гавраил Стоянов се занимава с генеалогия . Изследва подробно своя род Чинтулови, както и неговите родствени връзки с други възрожденски родове.

В края на 2009г, излезе от печат първия том на книгата му:

Петър Миндов – Чинтула и неговото потомство (София, 2009)

Книгата представлява подробно изследване на изтъкнатия сливенски род Чинтулови и разбира се личността и биографията на Добри Чинтулов – учителят, първият вдъхновен български поет на новото време, автор на десетки песни светини като „Стани, стани юнак балкански!“, „Къде си вярна ти любов народна?“, „Вятър ечи, балкан стене“ и др.

Разгледан е родоначалникът – Петър Миндов – Чинтула и всички клонове негови потомци. Освен за преките потомци на рода, изследването и книгата на Гарваил Стоянов има изключително висока научна стойност. За това говори и фактът, че изданието е включено в издателската програма на Българска генеаложка федерация „Родознание“ – единствената специализирана организация за родови изследвания.

Книгата бе  специално представено на майската сбирка на столичния клуб на генеалозите.  Салонът на читалище „Славянска беседа“ беше препълнен от потомци на рода Чинтулови, дошли от цяла България и цял свят. По излъчването на хората, както и по впечатляващите им биографии и научни и обществени постижения еднозначно показваха, че са потомци на забележителен род и си дават сметка за това.  Опитните генеалози от клуб „Родознание“, които по традиция в своите рецензии не спестяват недостатъците на представяните автори, този път наред с няколко дребни методологични критики изказаха възторга си от обема и значимостта на авторовия труд. Особено похвална беше в словото си председателката на българските генеалози доц. д-р Антоанета Запрянова. Освен роднините и специалистите родоизследователи се изкзаха и колеги и приятели на Стоянов. Накрая думата взеха и председателят на нашия Съюз полк. Рухчев и съучениците на Гаврил от 61-ви випуск, които бяха заели целия първи ред.  След прекрасното представяне организаторите почерпиха по чаша вино във фоайето, а 89-годишният автор дълго раздава автографи на роднини и приятели.

Книгата на Гаврил Стояно е наистина уникално родово изследване. Освен подробно и професионално представяне на един исторически род, огромната и ценност идва от подхода на автора, който подробно описва родствените връзки на Чинтулови с другите родове и ни рисува родствената мрежа на българския възрожденски елит. Виждаме, че Чинтулови са свързани с родовете на Братя Миладинови, Сава Доброплодни, Петър Берон, с котелския родов комплекс на Дойно Граматик, Робовски, Бакалови, с еленските родове Топалтодорови, Теодор Теодорови, Бурови, Губиделникови, Михайловски, Разсуканови и много други.

Няколко седмици книгата „Петър Миндов – Чинтула и неговото потомство“ е в челната десетка на най-продаваните книги от български автори.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: