Писателят Петър Константонов бе гост в лекторията на Съюза на ВНВУ

На първата за 2010г. лектория на Съюза бе представена книгата „Червеният Капитализъм“ на видния писател и общественик д-р Петър Константинов. На 25 януари в Информационния център на МО въпреки рекордния студ се събраха около 30 членове на Съюза и клуб „Един завет“, любители на писаното слово и приветстваха писателя, който е стар приятел на нашата организация.

Петър Константинов е председател на сдружение „Мати Болгария“, патриот и общественик, защитник на българските общности зад граница и радетел на историческата истина. Човек с две висши образования (медицина и икономика) и огромна, почти енциклопедична обща култура, притежаващ отличен писателски талант, той е автор на повече от 30 книги в различни жанрове – от задълбочени  монографии в областта на европейското изкуство, през сериозни трудове за българската история, до вдъхновени романи. Трилогията му „Синият аметист“ („Изгревът“, „Прощаване с пролетта“ и „Разпятието“ ) преиздавана няколко пъти с огромен успех, представлява документално значим, романизиран разказ за живота и съдбата на четири поколения българи от Освобождението, до мрака на комунизма.По предложение на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, през 2007г. д-р Константинов бе обявен за почетен гражданин на гр. Казанлък.

Книгата „Червеният капитализъм“ е четвъртата книга на автора на икономическа тема. Издадена е под лекарското име на автора – Петър К. Стоянов. Книгата  разглежда същността и фактологията около замислянето на капиталистическите форми в социалистическата държава, задграничните дружества, източването на националния капитал, зараждането на организираната престъпност и превръщането на политическата власт на червената номенклатура в икономическа олигархия – червен капитализъм.

Като професионален макроикономист автора обясни разликата между класическия капитализъм, при който капитала израства, и червения – при който капитала е делегиран – възниква след отдаване на държавни средства за упарвление при капиталистически условия. Като примери за класическия капитализъм константинов увлекателно разказа две истории – на американския магнат Хенри Форд и на казанлъшкия розотърговец от началото на века Кънчо Шипков, чиято съдба е разказана в романизираната биография „Заливът на сънищата“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: