Член на “Един завет” на официална визита в Националната гвардия на щата Тенеси (САЩ)


     В началото на м. декември делегация от Министерството на отбраната посети Главната квартира на Националната гвардия (НГ) на щата Тенеси (САЩ).  Целта на посещението е обмен на опит в областта на социалните дейности и грижите за ветераните. В състава на делегацията бе включен и експерта по национална сигурност и отбрана, майор от резерва на ВВС Манол Тенчев, член-учредител на клуб “Един завет”.  Майор Тенчев е автор на стратегия за българска национална гвардия като структура за бърза военна мобилизация при кризи и приридни бедствия. 


     Посетени са Главната квартира на Националната гвардия (НГ) на щата Тенеси, структури на Националната сухопътна и въздушна гвардии, Департамента за ветераните и болнични заведения към него, както и организацията “Американски ветерани” (AMVETS). Делегацията присъства и на Коледното парти на 118-то Авиокрило за въздушни превози на Въздушната гвардия на щата Тенеси в Базата за ремонт и поддръжка в Нешвил.


     Проведени са срещи в Главната квартира на Националната гвардия с ръководството на Военния отдел на щата. Делегацията е приета от генерал-майор Гюс Харгет, генерал адютант и началник на Военния отдел на щата Тенеси и двамата му помощници генерал-майор Уилям Котни, командир на Въздушната гвардия на щата и бригаден генерал Тери Макс Хейстън, командир на Сухопътната национална гвардия и вероятен следващ генерал адютант.


     След срещата майор Манол Тенчев декорира тримата генерали с нагръдния знак на Съюза на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и РВГ от името на председателя на Съюза полк. о.з. инж. Никола Рухчев. Всички американски офицери получават и рекламно-информационни материали от МО и БА, в това число и брошури на английски език с най-ярките страници от българската военна история, включващи и епизоди от въздушната война през периода 1943-44 г., когато сме били достойни противници.


     Посетени са и учебно-тренировъчни структури на Сухопътната национална гвардия в гр. Смирна, Тенеси. Извършено е наблюдение на дейностите в Тренажорен комплекс EST-2000. На българската група е предоставена възможността да участва в тренировка по учебна стрелба с автоматична карабина М16 и пистолет US-М9 на щатно въоръжение в американската армия. Учебната стрелба се провежда под наблюдението на сержант Дейв Уейтроус – инструктор от парашутно-десантните войски на САЩ. След стрелбата на майор Манол Тенчев е връчен Сертификат за покриване на нормативите за стрелба на ниво “Marksmen”.

     Преди отпътуването на българската делегация за Вашингтон, ескортиращият офицер – мл. лейт. Джон Д. Феслър, програмен директор по партньорството с България и офицер от Въздушната гвардия в Главната квартира на НГ, е награден със знака на Съюза на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и РВГ и грамота, връчени му от името на председателя на организацията полк. о.з. инж. Никола Рухчев.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: