Новогодишният офицерски бал ще бъде в сградата на ВНВУ

Традиционният Новогодишен офицерски бал на Съюза на възпитаниците на ВНВУ тази година няма да се проведе в Офицерското събрание (ЦВК), а в голямата трапезарна зала на сградата на Военното на Н.В. училище (ВА „Г.С. Раковски“).

Наричаме го бал, заради традицията от времената преди съветската окупация, когато лично Царят е откривал бала на офицерите от Софийския гарнизон и е вдигал наздравица за честта на пагона. За госпожиците от софийския beau-monde е било въпрос на престиж да бъдат поканени на първия валс от офицер, а гвардейският оркестър е свирил до пълно изтощение популярни европейски шлагери.

Днес, когато нашите ветерани навлизат в 90-те си години, танците ще отстъпят място на спомените. Но духът на времето, ще присъства в блясъка на ордените и изправените стойки на г-да офицерите – единствените истински рицари – войни на България, които годините, войната, куршумите на врага и репресиите на родоизменниците-болшевики  не успяха да прекършат.

Баловете по традиция се провеждат в офицерските събрания, които имат за целта „бална зала“. Офицерският клуб е полу-затворено средище на действащите офицери от местни гарнизон и пътуващите по служба офицери. По статут и организация те наподобяват традиционните джентълменски клубове от викторианска Англия.

Клубът е място, където достъпът на външни лица – цивилни и нисши чинове е забранен. Там офицерите могат да се видят с колеги, да обсъдят световните събития, да получат пощата си, да прочетат вестник или да ползват богатата библиотека. Офицер, който е член на клуба, може да покани на обяд в ресторанта един свой придружител – дама или официално облечен господин (не и ако е униформен подофицер или войник).  Запасни офицери, които са кавалери на ордена „За храброст“ също имат достъп до Офицерското събрание.

Балът  на Съюза на възпитаниците на ВНВУ днес всъщност е един изискан коктейл. Танци няма, но се надяваме тази традиция да се възкреси в някоя от следващите години.

Могат да присъстват членовете на Съюза, както и  потомците на офицери, членуващи в „Един завет“ Всеки член има право да закупи два куверта, като с втория си доведе придружител.

Облекло: Официално, при старши орден.

Очаквайте репортаж от събитието.

Реклами

2 коментара to “Новогодишният офицерски бал ще бъде в сградата на ВНВУ”

  1. Лилия Христова Says:

    Моля за подробности (ако вече не е късно) кога ще се състои балът и откъде може да се закупят куверти.
    Лилия Христова, член на „Един завет“

  2. Всички членове трябва да са получили мейл още миналата седмица.
    Ако някой случайно не е получил такъв, да пише на edinzavet@abv.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: