Дянко Марков – гост на клуб „Лучников”

На 23 ноември Дянко Марков (63 випуск) беше гост на редовната сбирка на Национален клуб за демокрация „Светослав Лучников”.  Тема на срещата беше издадената на български език книга на проф. д.ю.н. Марко Марков – най-възрастният от братя Маркови. За книгата, автора и неговото забележително семейство вече писахме подробно ТУК>>


Срещата беше посетена от членове на Клуб „Лучников”, Няколко души от клуб „Старши випуски” на нашия Съюз и членове на „Един завет”.  Председателят на клуб „Лучников” – проф. Христо Баларев представи накратко биографията на проф. М. Марков и разказа за проведената „Вечет на родината”. След това Дянко Марков в увлекателна лекция разказа любопитни детайли около перипетиите по заминаването а брат му за Швейцария, както и причините и подбудите за написването на този сериозен труд, над който брат му работи повече от 15 години. Марков маркира някои акценти от книгата – факти, които са пример за високата класа на българската средновековна държавност и дипломация и исторически аргументи за българския характер на населението в Македония. В хода на дискусията бяха споменати и Западните покрайнини по повод 90-годишнината от Ньойския мирен договор. В хода на дискусията  думата взе дъщерята на воеводата от ВМРО Стоян Вардарски – дарител на училището в Банско и кумец на Борис Бунев – брата на Мара Бунева. Вардарски е бил в концлагера Белене заедно с Дянко Марков.

Гостуването на Дянко Марков и „Един завет”  при клуб „Лучников” не бе случайно.

Светослав Денчев Лучников (1922 Русе -2002 София)  е бележития юрист, писател, политик и общественик, „баща на реституцията” – създал и защитил закона, станал по-известен с неговото име – уникален за цяла Източна Европа акт на възстановяване на собственост след повече от 50 години мародерство.  Депутат в 36, 37 и 38-мото Народни събрания, Министър на правосъдието в Правителството на Филип Димитров (1991-1992).  Забележителен публицист и писател, автор на историческите романи „Пламък за свещите”, „Великото безумие”, „Отвъд нищото” и „Истината” , проследяващи новата българска история от национално – освободителните борби през 70-те години на XIX до наши дни.
Светослав Лучников беше член на клуб „Старши випуски” към Съюза на възпитаниците на ВНВУ.  След смъртта му Националният клуб за демокрация прие името НКД „Светослав Лучников”.  Организацията изповядва ценности близки до нашия съюз.

Дянко Марков (прав) и проф. Баларев по време на словото на госта.

След срещата присъстващите имаха удоволствието да бъдат свидетели на приемането в Клуба на потомците на офицерския корпус на Царство България „Един завет” на проф. д.х.н. Христо Баларев – наследил Лучников на председателския пост на НКД  . Знакът на Съюза бе връчен на проф. Баларев лично от Дянко Марков за да се спази традицията за приемане в нашата организация, а именно да става в тържествена обстановка и от ръката на истински възпитаник на ВНВУ или Кавалер на Военния орден „За храброст”.
И тъй като проф . Баларев – потомък на трима генерали, вече е един от нас, в отделна статия ще представим  неговата фамилия, която е интересна  не само със своите офицери, но и с академичните си приноси в  химичната наука.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: