60-годишният юбилей на о.р.подполк. инж. Дарин Дончев от Шумен- четвърто поколение военен

Darin1О.р. подп. инж. Дарин Дончев – член на „Един завет” от гр. Шумен навърши 60 години. Решихме, че юбилеят е чудесна възможност да разкажем за Дарин и неговите предци, които са дали своя принос българската бойна слава. Дарин всъщност е 4-то поколение военен.
VVladev-familyДадо му по майчина линия полк. Васил Дончев Владев е роден през 1895г. в Разград. още 17-годишен се записва като доброволец в Балканската война.и участва в нея  с 4 пионерна дружина   на 43 пехотен полк (виж свидетелството за царска награда с подписа на ген. Луков, връчено през 1937г) .След това постъпва във ВНВУ, което завършва през 1917г. с 38-ми випуск. VVladev-gramotaПрез Първата световна война участва в Тутраканската операция, където се отличава като храбрец – награден е с орден „За храброст” IV ст. II. клас и немски Железен кръст- 2 степен. Така сякаш с летящ старт започва една обещаваща военна кариера на строевият офицер Васил Дончев Владев.  Служи последователно в 48-ми п.п. , 19-ти п.п., 37-ма пионерна дружина. През 1927 е произведен капитан и адютант на 7-ми пограничен сектор. В различни участъци на пограничната стража служи до 1932г., когато  е назначен за пом. началник на Разградското военно окръжие.
На 6 май 1935г. е произведен майор и назначен за адютант на 5-та пехотна дружина. Служи в 19-ти и 14-ти пех. полкове, а през 1939г. е произведен подполковник и назначен домакин на 22 пех. п. После служи в 19-ти п.п. и 3-та бронеизтребителна дружина, а през 1944г. като командир на 4 –та бронеизтребителна дружина участва в двете фази на Втората световна война.                    

Ironcross-bgДокумет за немски Железен кръст на български и немски език

Ironcross-deПри връщането му от фронта е назначен началник на 8-мо военно окръжие, но през 1946г. е уволнен от армията. Осъден е на смърт от т.нар. „ 2 народен съд”,  в последствие присъдата е заменена с доживотен затвор. След излизане от затвора е принуден да продаде парадния си мундир с отличията и парадната сабя – награда от Н.ВБорис 3 за отлично представяне на големите царски мавеври, на Разградския театър за да си купи хляб. Изключителен  патриот ,честен и почтен родолюбец  уважаван от целия град.
Прадядото на Дарин   по бащина линия Малчо Георгиев Цанев от с. Батенберг (дн. Благоево) Разградско е околийски съветник от партията на Васил Радославов. През 1886г. участва в сформираната доброволческа дружина за справяне с разбойническите чети в поповския край в изпълнение на Закона за изтребление на разбойничеството приет през  1886 год

Straja-PopovoПоповската доброволческа чета 1886

MalchoСинът на Малчо Дончо Малчев Цанев (дядо на Дарин) , род. 1900 в с. Батенберг служи в Лейбгвардейския на Н.В. конен полк  – 3 ескадрон, 4 взвод в периода 1920-1922г с  взв. командир Крум Лекарски в ротата на  кап.Вл. Стойчев.
Бащата на Дарин  Малчо Дончев Малчев (р. 1923) завършва ШЗО през 1943г. и постъпва като подпоручик в 19-ти пех. полк. През 1944-45 г. обучава доброволци за фронта.
DarinЮбилиярът полк.  инж. Дарин Дончев завършва  Техникума по речно каробостроене и корабоплаване  в Русе  през 1970 год и  Висшето военно артилерийско училище в Шумен – специалност ПВО на Сухопътни войски през 1975г. Служи  в шуменското военно училище до пенсионирането си през 2000г.  Основател и първи  изп. директор на Регионалната занаятчийска  камара в Шумен. Дончев е член и на родолюбивия комитет „Крум Страшний” – Шумен – организация на родолюбиви български патриоти, които участват във възстановки на исторически събития.

Krum1Комитет „Крум Страшний” в действие

„Един завет“ желае на Дарин Дончев здраве и да бъде все така запален във всичко, което прави!

Реклама

Един коментар за “60-годишният юбилей на о.р.подполк. инж. Дарин Дончев от Шумен- четвърто поколение военен”

  1. stefan stan4ev conev Says:

    Г-н Полковник,не сам предполагал 4е,мога да про4ета в сайта „Един завет“за такива герои като ген.Вл.Вазов,ген.И.Колев,ген.Г.Вазов и вси4ки коити са били истински патриоти.Повод за това ми даде едно предаване по БНТ с историка академик Георги Марков.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: