Съюзът на бившето българско войнство в изгнание

bgVoin-frankfurt-webЕдна почти непозната у нас емигрантска организация, обединила български офицери – емигранти, избягали от комунистическите репресии. Организацията е създадена през 1953г. в Париж. Истинският и възход е след 1955-58г, когато се премества във Франкфурт и е поета от  майор Иван Минчев Банковски – офицер от генералния щаб, емигрант в немския град. Съюзът на бившето българско войнство в изгнание издава свой печатен орган – списание „Български войн“.   По данни на друг военен емигрант и член на Съюза – известният изследовател на българските бойни маршове и автор на „По следите на една безсмъртна песен“ д-р Николай Русев (57 випуск) от Париж, списанието  излиза в продължение на 20 години, като са излезли 26 книжки по 40 страници, всяка с тираж 400 – 600 броя.  Общият брой статии за целия поток на списанието е 647,  а авторите  са 179 (цифра, която говори за мащаба на организацията СББВИ

IvBankovski-webМайор Банковски е роден през 1911г в София. Фамилия Банковски е дала династия бележити офицери. Иван Банковски завършва ВНВУ с 51- ви випуск. През 1946г. е уволнен от армията. Записва се да следва стоматология в Медицинския факултет. През 1948г. няколко часа преди да го арестуват успява да избяга. Заловен е в Югославия и прекарва 1 година в лагери и затвори в Титова Югославия. През 1949г. по щастлива случайност се добира до италианската граница. Следва 1 година в италиански бежански лагер. Най-после успява да се установи във Франкфурт, където завършва стоматология и създава семейство.

Активен в емигрантските среди. Секретар на координационния център на българските емигрантски организации, член на българската делегация към „Световната антикомунистическа лига“, сътрудник на емигранстките издания „Борба“, „Лъч“, „Bulgarian Review“, „Българска реч“, „Свободен народ“, „Завет“, „Македонска трибуна“, „Национална България“. Забележителен поет и автор на няколко книги, издадени в емиграция. Умира на 15 ноември 1988г. във Франкфурт – само година преди да се осъществи мечтата на живота му – да види страната си свободна от комунизма.

СББВИ не бива да се бърка с „доброволческият корпус“ на задграничното правителство на Цанков, създаден с подкрепата на Третия райх, нито с българската доброволческа рота в НАТО.  Други офицерски организации зад граница с Лигата на бившите български военни офицерии (САЩ – кап. Ив. Гълъбов, пор. Стефан Кашев, пор. Радослав Попов, пор. Миро Горанов) и Българските запасни офицери в изгнание на полк. Райчо Райчев – горянин, емигрирал първо в Гърция, а след това в САЩ, където се включва в Българския национален фронт.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: