Оградата на ВНВУ – добри новини

След получения сигнал разговаряхме с о.з.полк. Никола Рухчев – председател на СВ ВНВУ. Той ни успокои, че Съюза на възпитаниците на ВНВУ е сред инициаторите на ремонта. С проекта се е ангажирал лично началника на ВА  ген-майор Георги Георгиев. Някои от повредените и счупени пушки ще бъдат подменени и паната ще заемат своето място на оградата .

VNVU-ograda-sega

* * *

Стария материал:

айона на Военното на Н.В. училище – днес ВА „Г.С. Раковски“ има уникална ограда – направена е от цевите на няколко хиляди пушки, с които някога дедите ни – капитаните от първия випуск на Военното училище защитиха Съединението в Сръбско-българската война и напълно разбиха една опитна армия с традиции, командвана от генерали.

Днес оградата изглежда така:

vnvu-ograda -sega

Сигналът получихме от живущи наблизо наши членове. Незабавно потърсихме информация по случая: От пресцентъра на МО обявиха, че паната с пушките са свалени за цялостна реставрация на оградата. Уверяват, че ремонта ще приключи през юли.

„Един завет“ и СВ ВНВУ ще следят за възстановяване на оградата в нейния оригинален вид с историческите пушки и ще осведомяват обществото за хода на ремонта. Когато МО възстановят оградата в нейния уникален първоначален вид – ще ги похвалим публично.

Дано само на някой не му хрумне да си спести разходи по обратното монтиране на пушките… ще се чуе и разчуе до новото гробище на Сливница…

3 коментара за “Оградата на ВНВУ – добри новини”

  1. Доколкото знам, оградата е правена от пушките на нашите деди, след първата световна война и Ньойския договор за пълно разоръжаване на България. С тези пущки не сме загубили битки.

  2. Пушките са Крнка, Бердана 1 и Бердана 2, а в ПСВ вече сме били с Манлихер. Може тези стари пушки да са използвани от някои доброволчески части, но едва ли. Сградата на ВНВУ е строена 1892 и е по-вероятно в оградата да са използвани бракувани / трофейни пушки от 1885.

  3. Моят пра-пра дядо на 17 години се записва доброволец и се бие в Сръбско-българската война. Винаги съм си мислила, че една от тези пушки е била негова. Опасявам се, че реставрирането им е прекалено скъпо и ще бъдат заменени с нещо ерзац, както всичко друго около нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: