Национално съвещание на СВ ВНВУ, ШЗО и РВГ

DSCI3684-webНа 12 юни в зала „Тържествена“ на Централния Военен клуб се проведе Национално съвещание на клубовете на Съюза на възпитаниците на Военното на Негово Величество Училище, ШЗП и родолюбивото войнство и гражданство. Този съвещателен орган се свиква в годинитем в които няма Национално събрание.

DSCI3689-webПрисъстваха около 60 души – повечето председатели на клубове към съюза.  Понастоящем СВ ВНВУ има действащи клубове в следните градове в страната: Трявна, Бургас, Варна, В.Търново, Добрич, Казанлък, Плевен, Пловдив, Русе, Ст.Загора, Шумен, Хасково. В София организацията е по випуски, като отделни клубове са: „Старши випуски“, 61-ви, 62-ри, 63-ти, 64-ти, 65-ти, 66-ти, 67-ми, 68-ми випуск (последния „Царски“), Клуб на летците „кап. Д. Списаревски“, и клуб „Един завет“. Съюзът има и един клуб в чужбина – в гр. Малага, Испания – с председател Рафаил Рафаилов.

DSCI3686-webСъвещанието започна със слово на председателя – полк. инж. Никола Рухчев (65в.). Той отчете дейността на Управителния съвет за изтеклата година от 9 юни 2008, когато бе последното Национално събрание.  Споменаха се редица събития с участието на членове на съюза, отношенията с другите военни съюзи, с министерството на отбраната, международните връзки с Хърватските ветерани.  Беше отбелязана голямата загуба на съюза със смъртта на д-р Тодор Стоев – Маестрото, който беше стожер на културната дейност и лекторията на съюза, както и на бившия военен министър Валентин Александров, който произведе в офицерски чин всички юнкери от последните випуски, изключени след 9 септември.  Полк. Рухчев направи и кратък разбор на политическите събития и без да прави политическа агитация призова да се гласува и така да се участва активно в решаване на съдбата на България.

След това Борис Станимиров като представител на клуб Един завет представи този наш блог на присъстващите. Изказването бе посрещнато с голям ентусиазъм. Заглавната статия на сайта бе прочетена от микрофона, което отново породи аплодисменти. Получихме обещание за съдействие с информация за випуските.

После думата взеха представители на клубовете от страната. Общто състояние на организацията е добро. Въпреки че ветераните от царската армия си отиват един по един, на тяхно място в организацията се записват техните съпруги, деца и внуци. По този начин духът  и традициите се запазват.

SemerdjievСемерджиев от клубът в Трявна (горе) отчете, че в клуба членуват хора на различни възрасти, в това число и младежи.

DimMednikarovПредседателят на търновския клуб Дим. Медникаров (на снимката) и секретаря Старирадев докладваха за отличните си отношения с ръководството на Националния военен университет и за усилията на днешните офицери да възстановят традициите и паметта за пълководците от старата армия.  Председателят на клуб Варна отчете поставеният в града барелеф на Княз Александър I Батенберг. Tsekov-PlevenД-р Цеков  от клуб Плевен (дясно)съобщи, че клубът има 50 члена, които се събират регулярно при много висок дух, започват събранията с „Шуми Марица“ и завършват с „Велик е нашия войник“.  Отчетена бе и помощта, която оказва на клуба подполк. Дим. Радев от военния отдел на Плевенския музей. Новият председател на русенския клуб Котларов сподели за организационни трудности.

VlMatevОт софийските випуски пръв взе думата Владимир Матев  (ляво) от 61 – ви випуск. Клубът има 20 члена, от които 12 са випускници, а 8 – потомци.  Събират се регулярно всеки първи четвъртък.

Колоритният Кирил Дачев – предсдател на 68-ми випуск обяви, че имат 65 души, сред които 19 възпитаници на ВНВУ и 46 – на ШЗО.

Кръстю Крапачев от 65-ти „боен Дравски“ випуск отчете 20 членове, сред които 18 живи членове на випуска и 2-ма потомци.

Иван Андреев разпространи новоиздадената книга със спомени на баща си полк. Андрей Андреев „Моят живот и моята съдба“

Полк. Рухчев разказа за посещението си в Загреб и представянето на книгата „Войни на милосърдието“ , събрала истории за хървати, спасени от български войници и офицери през Втората световна война.

DSCI3689-web1

От ляво на дясно: Ник. Ружеков, Иван Андреев, проф. Колев (63в), Кирил Дачев (68в) – на предна линия , Венелин Попов (61 в)

Бе отчетено, че през последните 20 години над 50 члена на Съюза са издали свои мемоари и са допринесли за разкриване на доскоро непознати моменти от историята.

Накрая дойде най-вълнуващото събитие на вечерта. 14 членове на Съюза навършили многолетни кръгли годишнини или с изключителе принос за организацията бяха наградени с почетния знак на Съюза – изключително красив плакет във формата на бял орден „За храброст“ (3 степен I кл. ) 

Заслужилите високото отличие са:

GavrStoyanovГаврил Стоянов (на снимката)

Любомир Новоселец (61 вип)

WiktoriaRazsukanovaВиктория Разсуканова – от възрожденската и офицерска фамилия Разсуканови, главен редактор на бюлетина „Съюзни вести“

Димитър Лазаров – летец от 56 випуск

Гълъб Стаменов – летец

AntBarevАнтон Барев – летец (крайния ляво)

Барев на младини

Божидар Кузмов – летец

Димитър Цанев

Светослав Генов

Младен Гаврилов – летец

Калин Найденов (61 вип)

Юлиан Писарев (63 вип)

profKolevпроф. Димитър Колев (63 вип. автор на рубрика „Нашите командири“ в сп. „Един завет“, син на ротния командир на випуска от ВНВУ майор Никола Колев)

Атанас Чолаков.

Вашият коментар