Държавно ЖП училище към Железопътния полк на Министерство на войната

1_vipusk-DJPU

Ограниченията на Ньойския договор принуждават България да прикрива редица военни структури зад полу-цивилни такива.  За да обучава запасни подофицери за инженерните войски, както и кадри за железниците си – ключов фактор за бързото придвижване на войски и бойна техника през 1922г. с указ на Цар Борис III и след специален закон от Народното събрание се създава Държавно железопътно училище с четиригодишен курс на обучение.  То привидно е  средно – техническо  учебно заведение,  но организационната му структура е военна – курсистите носят униформи и са под военен режим, а преподавателския състав е от инженерни офицери.

SAVE0298-webПрез 1928г. училището официално е придадено към Железопътния полк към Министерство на войната, обучението е при пълен казармен режим, а на завършилите освен военна служба се зачита и полувисше военно-техническо образование.  Военния статут на училището се запазва до 1946, когато преминава към Министерство на железниците.SAVE0295-web

Image06-1-web2Училището се намира в София, в кв. Слатина.  Днес там се помещава Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“,  което се счита за наследник на ДЖПУ.JPU15-web  За 24-те си години съществуване под ръководството на офицерите – преподаватели завършват 20 випуска военни железничари, пионери и мостоваци.

На снимките – горе: първи випуск на училището.  На другите снимки – офицерите преподаватели във ДЖПУ.

/Източник:  лични фотоархиви на офицери;  НТУ www.ntu.bg /

 

 

JPU-oficeri-web

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: