„За груби фашистки прояви“ – списъци на уволнените офицери (1946)

 

 

karta-lageri-web.jpg

 

 

„Нека снизхождението, което проявява правитлеството на Отечествения фронт към тяхната вина, не се схваща за слабост, а да бъде правилно оценено, като сериозен опит да им се даде възможност в гражданския си живот да осъзнаят политическото си заблуждение…“

Така завършва заповедта на правителството от август 1946, с която са уволнени 1887 от общо 2804 офицери. В този списък ги няма избитите без съд и присъда в дните след 09.09.1944, липсват разстреляните от „Народния съд“ през 1945г., няма ги и онези, които оставиха костите си при Стражин. Страцин, Куманово, Драва, Мур…

Тези уволнения се случват няколко месеца, след като офицерският корпус изнася на плещите си една натрапена война, в която го вкарва същото това марионетно правителство.

Както вече споменахме, уволняват се офицери – пламенни патриоти. В списъка ще видим фамилиите на най-видните ни възрожденци и революционери – деца и внуци на апостоли от Априлското въстание, герои от Съединеннието и войните, храбреци спасявали българските бойни знамена, двамата братя на живата торпила кап. Димитър Списаревски. Това не е случайно. Директивата на комунистическата партия, подписана лично от техният вожд и учител Георги Димитров е „да се гори с нажежено желязо българският шовинизъм, национализъм, антикомунизъм”. През тази и следващите години българските комунисти ще създадат „македонската нация“ – хиляди патриоти ще напълнят затвори и концлагери заради отказа да се пишат македонци, други стотици ще бъдат предадени на титова Югославия за да намерят смъртта си в Голи Оток. Близо две десетилетия по-късно, българските комунисти ще поискат официално, на държавно ниво България да стане 16-та република на СССР…

Публикуваните списъци ги има у много български семейства. Някои наши съвременници, тогава деца си спомнят баща си да купува притеснено вестник „Отечествен фронт“ и трескаво да чете нещо – ден след ден. За да открие и той някоя сутрин своето име сред обречените…
За това, което предстои за уволнените и техните семейства през следващите десетилетия ще цитираме само няколко официални документа на комунистическата партия:

Предложение на министъра на вътрешните работи Г. Цанков до ПБ на ЦК на БКП от София да бъдат изселени вражеските елементи, 14.ХI.1956 г.
До
Политбюро на ЦК на БКП
ТУК
Другари,
Във връзка със събитията в Полша, Унгария и Близкия изток вражеските и престъпни елементи в нашата страна активизираха и засилват противонародната си и престъпна дейност.
В последните години са успели да се концентрират в София и други големи градове на страната значително число вражески елементи, бивши индустриалци, търговци, царски офицери, легионери, полицаи и други престъпни елементи, много от които успяха да добият жителство на тези градове. В настоящия момент само в столицата живеят 2880 бивши царси офицери…
Решения на ПБ на ЦК на БКП за създаване на работнически въоръжени отряди, за изселване на вражеските елементи от София, 17.ХI.1956 г.
..II. 1. Да се създадат засега доброволни боеви въоръжени работнически групи и отряди предимно в по-големите заводи, мини, строителни обекти, които в случай на нужда да действуват в помощ на органите на МВР за смазване на всякакъв опит за остри, открити контрареволюционни и вражески действия.
2. Въоръжените бойни работнически групи и отряди се създават и утвърждават от съответния окръжен, околийски или районен началник на МВР под непосредствения контрол на съответния партиен комитет.
Въоръжените бойни групи и отряди се формират от изпитани в борбата, безпределно верни и предани на народната власт партийци и безпартийни, доказали на дело, че са готови на всякаква жертва, когато се наложи, за интересите на Партията, НРБ и трудещия се български народ.
3. Оръжие и боеприпаси за бойните работнически групи и отряди се обезпечават от МВР и МНО чрез съответните поделения на МВР по места.
III. 1. Да се въдворят в трудово-възпитателното общежитие в с. Белене, Свищовско, най-опасните за реда и сигурността на страната вражески и престъпни елементи, настанили се на местожителство в София и други големи градове на страната.

Доклад до Тодор Живков (1956г.)
Характерно е да се отбележат отпочналите и зачестили в последно време събирания на царски офицери, под формата на „другарски срещи“ по випуски, по род войска, празнуване на именни
дни и други. За организирането на тези срещи се разгласява при лични срещи, а в някои случаи се практикува изпращането на покани по пощата. На същите се разпространяват злостни вражески слухове и вицове по адрес на наши ръководители. Осведомяват се за колеги и
други царски офицери, изменници на Родината. Пеят се шовинистични и фашистки песни, като марша на царското военно училите и други.

Такъв списък на уволнените офицери изровихме от една стара чанта – грижливо скътани изрезки от вестник, подшити с конец. С подчертани тук-там имена на близки и роднини.

За съжаление разполагаме само със списъците на 1-ва, 2-ра и 5-та група на уволнените офицери – около половината от всички изхвърлени от армията в онези дни. За останалите трябва да ровим в библиотеките.

Файлът е качен в сайт за безплатен хостинг. ЩЕ ВИДИТЕ СПИСЪКА ТУК

Реклама

Един коментар за “„За груби фашистки прояви“ – списъци на уволнените офицери (1946)”

  1. ако някои има роднини служели в 343 войсково ято,или има някаква информация да ми пише

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: