Заветът на дедите

Тази статия винаги е най-отгоре. Новостите са под нея.

ezaglavna3

 helenadivider3-small

Военното на Н.В. училище  Офицерският корпус

Съюз на възпитаниците на ВНВУ   Клуб“Един завет“ 

Предци  Списъци  Паметници  6 МАЙ   Маршове  

 Випуски   Други военни училища   Бойното знаме   

 Репресиите     Книги и списания  Международни 

  ДВОРЦОВА СВИТА   Канцелария на ордените     

helenadivider3-small 

Един завет, оставили са нам дедите
Велик завет, написан с кървав меч…
                                            /Боен марш/
.
Има един незабравим ден от живота на някои мъже, в който получават от баща си стара сабя с надпис „Съ нами Богъ“. Има семейства, за които историята не е просто учебен предмет, а и родова памет.
Има домове, от чиито стени редом с иконата и кандилото гледат избелели портрети на хора в мундири …
Точно 8 294 души са завършили Военното на Негово Величество Училище от създаването му през 1878 до 1948г., когато завършва  последният випуск, влязъл като „царски“.

Тези 8294  офицери увенчаха България с бойна слава,  обърнаха в бяг армиите на най-могъщите империи и ги принудиха  да сведят знамена пред родния трикольор.  В  младото княжество без наследствена аристокрация, офицерският корпус бързо се утвърди като елитна каста, събрала любовта, доверието и възхищението на целия български народ, дала му самочувствие и надежда за възход.
Подложени на изтребление, гонения и унижения по времето на комунизма, офицерите не се пречупиха  и не нарушиха  клетвата си към Бог, Цар и Отечество.  Като ги  нарекоха „царски офицери“, комунистите неволно поставиха разграничителна линия между себе си и тях, линията на честта, човешкото достойнство, духа, традицията и чистата любов към България.  

В годините на прехода царските офицери – най-брулените от живота, не се се обезвериха, не се „разочароваха“ и не паднаха духом.  Останаха безупречен пример за морал и лично достойнство.
Днес, въпреки че времето безмилостно коси редиците им, възрастните герои продължават да бъдат стълбове на доброто. Каква е тази традиция, възпитание, чувство за чест,  откъде извира този дух, когото нищо не успя да сломи?  
8 294  български семейства знаят отговора…

Във  времена на паднали нрави, отвсякъде се опитват да ни внушат, че истината е нещо относително, традицията и вярата в Бог са отживелица, а честта – предрасъдък. В този блог ще опитаме да се докоснем до „завета на дедите“ – онзи дух, който нашите дядовци царските офицери завещаха – на нас, техните преки потомци и на цялата българска нация.

Ще разкажем за истинските рицари на България и за привилегията да си потомък на тези 8 294, чието благородство никой не е в състояние да отнеме…
__________
Един завет е клуб на потомствен принцип, обединяващ потомци на офицерите завършили ВНВУ или ШЗО в периода до 1948г.  и кавалерите на ордена „За Храброст“.  

ПОВЕЧЕ ЗА КЛУБА >>

КАКВО НЕ Е „ЕДИН ЗАВЕТ“ >>

ЧЛЕНСТВО В КЛУБА >>

* * * * *

2 коментара за “Заветът на дедите”

  1. Поздравления за блога! Поздравления и за отстояваните позиции!
    Не съм потомка на някой от 8294-те офицери, но с голяма радост ще следя какво се публикува тук!

    Поздрави,
    Цветана

  2. Аимитър Цанев Says:

    30.януари 2011.година.Точно 69 години от производството на 61 випуск.Спомням си за този ден_Срещата с НВ Борис трети ,бяхме построени в царските салони на военното училище.Командира на ротата подполковнк Кожухаров ни предупреди да внимаваме при ръкуването с царя.Посрещнахме НВ и започна представянето.Дойде и моят ред.Представих се на НВ Той се ръкува с мен и ми каза ПОЖЕЛАВАМ НА СИНА НА ВАШИЯ БАЩА ПРЕДАННА СЛУЖБА НА НАРОДА.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: