Капитан Герхард Венгел – германски летец загинал в защита на българското небе

В градинката „Мадара“ на бул. Прага върху къс от витошка морена е поставена скромна паметна плоча в памет на кап. Герхард Венгел – германски летец, командир на I група от 5-та изтребителна ескадрила на Luftwaffe „Eismeer“ (I./JG5), загинал при защитата на София по време на голямата въздушна бомбардировка на 10.01.1944г.

Опитахме се да съберем данни за кап. Венгел, но за съжаление се добрахме до много оскъдна информация. Ще разгледаме накратко историята на I група от JG5 „Eismeer“

5-та изтребителна ескадра /Jagdgeschwader 5 (JG 5) Eismeer/ е сформирана през 1942г. от различни бойни части, базирани в Норвегия. Както се вижда от името (Eismeer означава Ледено море), ескадрата е предназначена да оперира в далечния север на Европа – Норвегия, Скандинавия и Северна Финландия. Първа група от ескадрилата,  I./JG5 e формирана през януари от бившата I./JG77.  (емблемата на JG5 ляво; емблемата на I./JG5 – дясно) В това подразделение е служил дотогава и летецът Герхард Венгел. На 14.09.1941г. неговия самолет N6308 от I./JG77 e повреден от вражески огън над базата си в Petsamo и лейт. Венгел е ранен. Задачата на ескадрата е да покрива окупираните територии под командването на Luftflotte 5, както и да оказва изтребителна поддръжка на частите, сражаващи се на арктическия фронт в района на Мурманск, както и да разстройва снабдяването по ж.п. линията за Мурманск – основен логистичен коридор за Карелския фронт.
Група I е базирана на западния Норвежки бряг в гр. Stavanger с цел въздушна защита на немските бойни кораби в Сверно море.

(патрулиращ самолет от JG5 вижда се ясно оранжевата емблема)

Ескадрата „Eismeer“ трябва да преудолява уникални климатични условия – от 24-часовите летни дни, в които слънцето не залязва до пълната тъмнина и арктически студ на полярната зима.

От Януари 1943г. I група на „Eismeer“ e пребазирана в Северна Норвегия и оборудвана със самолети Fw 190 A-2, A-3 и А-4, както и с Bf 109 Fs. Базите и са в Lista, Sola, Kjevik и Herdla. През февруари 1943г. кап. (hauptman) Герхард Венгел (Gerhard Wengel) е назначен за командир на групата (gruppenkommodore), на мястото на кап. фон Верен. Дотогава кап. Венгел закратко е нач.щаб на 9./JG5

През Ноември 1943г. Група I на JG5 е дислоцирана в Румъния, за да защитава ключовите за Пакта петролни рафинерии в Плоещ. До края на годината групата е под командването на Luftflotte 1.

На 09. януари Група I e предислоцирана от Румъния в София – на летище Враждебна. Още на следващия ден съюзниците организират невиждана дотогава въздушна атака на София. Немските пилоти излитат от Враждебна и влизат в бой над непознатата българска територия. В тежката въздушна битка групата на кап. Венгел успява да свали 3 тежки бомбардировача B-24 Liberator. В боя в близост до Радомир загива командирът на крилото кап. Венгел. Друг изстребител е свален, но пилотът успява да скочи с парашут. Още 11 немски самолета са повредени а 3-ма пилоти – ранени.

През февруари групата е причислена към III./JG6 и е дислоцирана във Франция, където води тежки въздушни боеве над Нормандия.

gerhardwengelЗа съжаление не успяхне да открием снимка или каквито и да е биографични данни за кап. Венгел.

 Повече от година след статията за кап. Венгел попаднахме на негова снимка, получена със съдействието на съюза на немските летци ветерани. Снимката е ксерокопие от вестникарска изрезка и е в лошо състояние, но все пак е по-добре от нищо.

Научихме също така. че кап. Венгел е роден на 14 януари 1915 в Кьонигсберг, Източна Прусия (рус. Калининград). Това означава, че е загинал само 4 дни преди 29-тият си рожден ден.

За други немски офицери със същата фамилия, без достоверни доказателства за роднинска връзка открихме следното:

– Tw Ludwig Wengel лети на Ju88 A-2 1882 и е свален на 15.05.1940г. до холандския бряг.
– MtrGfr Reinhold Wengel (1924-09.02.1945) е част от екипажа на подводницата U-864 (T IX D2)
– Walther Wengel (1919-21.11.1941 Донбас) от гр. Mohringen
– Paul Wengel (1917-25.11.1942 Тилсит) от гр. Mohringen

На 05.11.2004г. по инициатива и със средства на члена на Клуба на летците „Кап. Димитър Списаревски“ към Съюза на възпитаниците на ВНВУ инж.Константин Иванов и със съдействието на общинския съветник Вили Лилков и кмета на район Триадица Емил Милев в присъствието на зам-военния аташе на Германия в България паметникът е открит.

Убедени сме, че паметта на кап. Венгел трябва да се чества наравно с българските орли – защитници на софийското небе. Сваляйки 3 американски бомбардировача с цената на собствения си живот кап. Венгел спаси от смърт стотици мирни жители на София, сред които може би са и нашите родители…

34 коментара за “Капитан Герхард Венгел – германски летец загинал в защита на българското небе”

 1. Интересно, не знаех, че над България има свалени немски пилоти. Доколкото съм чел из спомените на нашите момчета, задачата им е била основно охраняване на нефтените кладенци в Плоещ, Румъния. А и било от лични впечатления или заради идеологическа цензура, в разказите на българските пилоти се говори предимно иронично и негативно за немските им колеги. Още се носи от уста на уста историята как Спайч намлатил няколко дойчовци по време на обучението си в Германия след скандал в кръчма. Самолетът Focke Wulf 190, с който явно е летял въпросният Герхард Венкел, е може би най-добрият fighter на ВСВ, личи си и от броя на свалените от него противници в последния въздушен бой на капитана. Добра идея е това с плочата! Човекът сигурно има живи роднини, които ще се трогнат, ако разберат, че някой е почел паметта на сина/баща/съпруга им в чуждата страна след токова години…

 2. Слава на този човек!

 3. Danke, Herr Hauptmann!

 4. Вечна слава на героичните летци на Райха,дали живота си в защита на България!Почивайте в мир!Слава!…..

 5. Станислав Says:

  Поклон!

 6. Поклон и вечни памет и слава на героите, бранили и жертвали живота си, за да защитят беззащитните.
  Същевременно виждам в публикуваното някои грешки, които бих искал да коригирам. JG-5 означава изтребителна (ловна) ЕСКАДРА, не ескадрила.
  Eismeer – означава ледено, а не северно море.
  „Друг изстребител е свален, но пилотът успява да катапултира“. Това е невъзможно, защото нито Ме-109, нито Fw-190 имат катапултна седалка. Летецът просто е скочил с парашут.
  В заключение ще добавя, че историята как Списаревски сам пребива петима германци е верна. Сбиването обаче не е след кръчмарска свада, а след като е обиден като „балкански туземец“ от германски летец, който е станал причина за смъртта на един от най-добрите му приятели – Матей Петров, също добруджанец, като Спаич.

 7. павлин калинов Says:

  В спомените на поручик Стоянов “ Ние бранихме тебе София“ , пише за тази група.Същите са летели на Ме-109Г6.

 8. Впечатлен съм от инициативата на хората, благодарение на които в градинката при баня „Мадара“ е поставен плочата в памет на кап. Венгел. Винаги, минавайки покрай нея, съм се питал дали не е възможно да се установи връзка със споменатия и в текста Съюз на немските летци ветерани или друга подобна организация, с помощта на които да се намерят повече и по-ясни снимки на кап. Венгел, по които да се направи истински паметник? Имам скулптор на разположение, а стига да има подкрепа от общината за подобен проект, все си мисля, че ще се намери и финансиране… И да, паметта на кап. Венгел наистина трябва да се чества наравно с българските защитници на родното небе.

 9. Богдан Крумов Says:

  Той е ГЕРОЙ.Не е важно от каква националност е.Много по-важно е,че е загинал за БЪЛГАРИЯ.Този паметник е най-малкото,което заслужава този човек.Мен ме дразни фкта,че Американските летци имат паметници.Тези,които са хвърляли бомби над България и са убивали жени и деца.

 10. Васил Says:

  прадядо ми е свален в защитата на София и загива съответно – подпоручик Мито С. Дисов

 11. Александър Лаутарски Says:

  Поклон пред Героя ненавършил 29 години! Хвала на достойните последователи на Орлите бранещи София издирили и обнародвали Подвизите на Бранителите на беззащитните граждани. Много неизвестни неща трябва да научим! А за Веселин Стоянов, синът на Стоян Стоянов – позор за участието му при откриване на паметника на американските летци загинали в небето на България – загинали в операции против народ, чиято армия не е изстреляла нито един патрон срещу Съюзниците, които превърнаха символичната война между България и Съюзниците в действителност. Загинали не срещу военни формирования, а срещу беззащитни цивилни граждани, доказали своето отношение към тази война само няколко месеца по-късно.

 12. german_tiger от vbox7 Says:

  „Апостроф“ на sagitarius писал по-нагоре.
  С него дискутирахме в сайта и ясно разбра, че:

  ОБАЧЕ ТОВА НЕ Е ВСИЧКО-ИЗМИСЛИЦАТА С ОСТЕРКАМП ЗА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ Е ПЪЛНА, ПРОСТО ЗАЩОТО СПИСАРЕВСКИ СЕ ВРЪЩА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ…ЮЛИ…1939, ВОЙНАТА ДРАГИ ЗНАЕШ ЗАПОЧВА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1939Г!!! КАТО СЕ ВРЪЩА Е НАЗНАЧЕН НА ЯТО С ПОЛСКИ ИЗСТРЕБИТЕЛИ ПЗЛ-24 „ЯСТРЕБ“.
  Горното по повод „фантазията“, че Остеркамп наказал германците и ги заплашил с пращане на Източния фронт.

  НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ГЕРМАНЦИТЕ НЕ ОБИЖДАТ БЪЛГАРИЯ КАКТО МАСОВО СЕ ТВЪРДИ ПО БГФОРУМИ ИЛИ САЙТОВЕ А СКАНДАЛА ЕСЛЕД СПОР КОЙ НАРОД БИЛ ПО-ВОЙНСТВЕН БЪЛГАРСКИЯ ИЛИ ГЕРМАНСКИЯ.
  Нещо повече-в журнала на базата е описано имущество повредено при сбиването, което става „на тъмно“, никой не споменава за бити германци и самия Остеркамп прекъсва скандала.

  Спаич се сбива с други германци не уважили бгхимна в момента на прима виста не се сещам в кое кафене в София, но също така е с наранена ръка след сбиване с буквално ухапал го македонец.

 13. ВСЕКИ ЗАЩИТАВАЩ БЪЛГАРИЯ ЗАСЛУЖАВА УВАЖЕНИЕ .АЗ КАЗАХ …

 14. БРАВО НА ГЕРОЯ ВЕЧНА МУ ПАМЯТ!…

 15. стоянов Says:

  Г-н Лаутарски,
  Много ми се иска да превъзмогнете балканският синдром на непомиряване с бивш враг (например с Турция,Сърбия,Гърция и с др.наши военни противници) и да погледнете например на този линк : http://www.weltkriegsopfer.de/Chronik-Historie-DENKMAL-Flieger-Gedenkst%C3%A4tte-Ludwigsau-Friedlos_Friedhofdetails_3_15112.html
  как великите страни, дали хиляди цивилни жертви издигат общи паметници на своите войни, там където са загинали.

 16. atanas kochanov Says:

  Майка ми е бягала от американските бомбандировки с мен ръце! Благодарен съм на всички эаштитавали Българското небе!

 17. ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЕРЕМ НА МЯСТОТО В ГРАДИНКАТА ПРИ МАДАРА И ДА ВЗЕМЕМ РЕШЕНИЕ ДА НАПРАВИМ ПАМЕТНИК НА ТОЗИ ГЕРОЙ ЗАЩИТАВАЛ БЪЛГАРСКОТО НЕБЕ. АКО ИМА СЪГЛАСНИ МОЛЯ УСТАНОВЕТЕ ВРЪЗКА С МЕН.

 18. Ludmila Teneva Says:

  А плочата вече я няма в Мадарската градинка…

 19. СТИГА ВЕЧЕ САМО ПРИКАЗКИ!. АКО ЩЕ ПРАВИМ НЕЩО ПО ВЪПРОСА ДАЙТЕ ДА ГО ПРАВИМ!…ЧОВЕКА Е ИЗЛЕТЯЛ ДА ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКОТО НЕБЕ БЕЗ МНОГО КОМЕНТАРИ!.

 20. Подкрепям идеята за паметник! Считам това за патриотичен и човешки дълг! Овен това германците не бяха захватчици!!! В България те се държаха като приятели!

 21. Димитър Илков Says:

  БОГ да го прости героя летец капитан Герхард Венгел загинал в бой като защитник на българското небе и вечна му памет. БОГ С НАМИ!

 22. Вечна признателност на пилотите загинали защитавайки майка България!

 23. Walther von Krause Says:

  Вечна слава Вам достойни рицари. Мислещите няма да Ви забравят. Дълбок поклон.

 24. Плочата я няма. Защо? Подкрепям поставянето на паметен знак. Дайте връзка с инициаторите.

 25. Alexandrov Says:

  Много жалко, но плочата пак я няма. Чак не мога да повярвам колко са ограничени някои люде. Позор!

 26. Walther von Krause Says:

  Скоро бях там. Плочата я няма. Ще бъде ли възстановена?

 27. Днес, 10.I.2015, се навършват 71 години от гибелта на кап. Венгел край Радомир.

 28. поклон пред паметта на капитан венгел! позор за тези малки, дребни нищожества, премахнали паметната му плоча. това са същите тези потомци на отродителите, унищожили войнишкия монумент в памет на загиналите от 1-ви и 6-ти пехотни полкове и построили онова чудовище пред ндк. нека създадем група за построяването на паметник на кап. венгел. той е загинал в защита на софия и българия, което го прави български герой, наравно с нашите съотечественици, загинали за същата свята кауза.

 29. любомир Says:

  Героизмът на капитан Венгел е необходимо да се допише: „свалил две крепости…“ поне личния подвиг, а не и на ескадрилата му. Плочата да се върне, защото той нито е палил цистерни, нито ръководил саботажи , а пазил Столицата и нейните граждани без дори да ги е видял за миг. Истински герой

 30. Вечна слава !!!

 31. Вечна слава на този Герой! Къде такива днес…

 32. СПАС БОДУРСКИ Says:

  ПОЧИВАЙТЕ В МИР КАПИТАН ВЕНГЕЛ ! УВАЖЕНИЕ И ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА ВИ ! ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ВАС И ВАШИТЕ МОМЧЕТА ОТ ЛУФТВАФЕ ГЕРОЙСКИ ЗАЩИЩАВАЛИ
  СОФИЯ. ВИЕ НЕ КАЦНАХТЕ НА ПИСТАТА ПРЕЗ ОНИЯ ЯНУАРСКИ ДЕН НА 44 ГОД, НО КАЦНАХТЕ В СПОМЕНИТР И СЪРЦАТА НА МНОГО ПРИЗНАТЕЛНИ БЪЛГАРИ. АНИН
  А ВИЕ, МИЗЕРНИЦИ, КОИТО СКВЕРНИТЕ ПАМЕТНИКА НА ТОЗИ НЕМСКИ ПИЛОТ – ГЕРОЙ, ЗАПОМНЕТЕ, ЧЕ КОГАТО МИЗЕРНИТЕ ВИ И ЖАЛКИ, НЕБЛАГОДАРНИ ДУШИЦИ СЕ ЗАТЪТРЯТ КЪМ ОТВЪДНОТО, ЕДВА ЛИ ЩЕ КАЦНАТ НА РАЙСКИЯ АЕРОДРОМ ОТКЪДЕТО ВСЕ ОЩЕ ИЗЛИТАТ МЕСЕРШМИТИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ГЕРОЙСКИ СА ЗАЩИТАВАЛИ НЕБЕТО НА БЪЛГАРИЯ ! НЕ ЧУПЕТЕ, НЕ ОТМИНАВАЙТЕ С БЕЗРАЗЛИЧИЕ А ПОСТОЙТЕ МИНУТКА ПРЕД ПАМЕТНИЦИТЕ НА ТЕЗИ АНГЕЛИ, ПЪК АКО СЕ БРЪКНЕТЕ И ЗА НЯКОЕ ЦВЕТЕНЦЕ… ЩЕ ИМА АМНИСТИЯ !

 33. […] Източник: Един Завет […]

 34. Кремона Павлова Says:

  вижте какво намерих за негова снимка, за съжаление нямам достъп до книгата Eismeerjäger, Band 3 by Eric Mombeek. See page 203. The photo, taken in Schwerin in Augst 1943, shows a group with Galland, Wengel, Gerlach and Senoner

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: