Петко Николов (63в.) – член на Съюза на немските летци

Защитата на българското небе през Втората световна война е сред най-популярните военно-исторически теми след падането на комунизма, който беше наложил табу върху редица теми от новата ни история.  Днес всички се възхищаваме от подвигът на поручик Списаревски и на летците от неговото поколение. Въпреки това в България няма нито една от военните машини, с които бяха вършени тези бойни подвизи – самолетите Месершмит BF 109 и Юнкерс 87D (т.н. „Щука“).  Оцлелите самолети са унищожени и претопени за скраб веднага след войната, като част от „фашисткото наследство“ на армията.

Летецът „щукар“ поручик Петко Николов (63 випуск), председател на старозагорския клуб на Съюза на възпитаниците на ВНВУ е единственият български ветеран, член на Съюза на германските летци. Това негово членство е и първия международен контакт на СВ ВНВУ при създаването му през 1992г.  П. Николов посещава много сбирки на немските си колеги, където се запознава с летци от целия свят – от съветски генерали до асове от Луфтвафе с рицарки кръстове.  Впечатленията си от тези срещи Николов разказва в поредица статии за сп. Един завет. През 2005г. членът на Ръководството  на Съюза на немските летци полк. Герт Оверхоф посещава България и се среща с нашия Съюз.

През 2006г. пор. Николов посети Съюза на германските летци в Кьолн и на летище Nörvenich направи уникални снимки на действащ Messershmitt BF-109 G 06 в подготовка за полет.

Петко Цветков Николов е роден през 1922г. През 1938г. постъпва във ВНВУ след конкърс, в който 3000 кандидати се състезават за 177 места.  Има в кариерата си 43 бойни полета с „Щука“, като най-известна е атаката на летището в Скопие, (17 октомври 1944). когато успява да преудолее изключително силната немска ПВО и от голяма височина да пикира и да унищожи хангарите със самолети. Докато се измъква от акцията успява да унищожи и един тежковъоръжен немски военен влак. След войната пор. Николов е уволнен, съден, изключен от Университета, изселен и прекарва близо 10 години в комунистическите концлагери.  Баща му е офицер – артилерист, участник в Първата световна, кавалер на ордена „За храбростъ“. Дядо му Николчо е член на Врачанския революционен комитет, подофицер, герой от Сръбско- българската война, награден лично от Княз Батенберг с орден „За Храбростъ“, крупен дарител на Рилския манастир, където има плоча с неговото име.

Петко Николов с дипломата си от ВНВУ

Петко Николов пред паметника на загиналите немски летци.  Зад него са знамената на всички представени на срещата държави, в това число и българския трикольор

7 коментара за “Петко Николов (63в.) – член на Съюза на немските летци”

 1. Идеята е прекрасна! Чух за това от форума на моделистите, там даже някой каза, че имало възможност да бъде разменен Панцер 4 за Юнкерс-52, един също легендарен самолет, превърнал се и в част от нашата военна история и също безследно изчезнал вече. Според мен трябва да се даде по-голяма гласност на това нещо, да се поразчуе из медиите, да се създаде шум… Само така би могло да стане нещо. Както с изравянето на самите танкове – ако всички медии не бяха надули сирените, те още щяха да чезнат бавно и полека под оксижените на братята-роми.

 2. Имах честа, за ден да се срещна с Петко Николов, страхотен човек е. Бил е колега на дядо ми Христо Илиев. Слава на този смел българин.

 3. Веселин Стоянов Says:

  Здравей приятелю,

  Благодаря за хубавият сайт и за поместеното мое писмо . Само една малка корекция- моето фамилно име е Стоянов ,а не Николов.
  Наскоро имах възможност да видя архива на ДС с досие от 470 стр на баща ми.Страхотно следене е имало от ВКР и наблюдение върху него и всички членове на семейството-от 51 до 57 г.докато е военен с висш пост и след това .Смятам да публикувам резюме в някой ежедневник

 4. грешката е техническа и вече е отстранена. Виновните са наказани. Поздрави!

  П.С. С интерес ще публикувам материал за досието на Стоян Стоянов, след като го огласиш.

 5. Веселин Стоянов Says:

  http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=226074

  Здравей edinzavet!
  На горният адрес -форум на еър груп 2000 поместих материал за досието на Стоян Стоянов!
  Благодаря за корекцията и успехи.
  ВС

 6. Паскал Балтаджиев Says:

  Бих искал да попитам какво е развитието по случая, ако въобще има такова?

 7. Явно някои забравят, че с това „фашистко“ наследство нашите пилоти са се били рамо до рамо с руските след 9 септември.

  Поздравления за чудесния блог!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: