Десето юбилейно национално събрание на възпитаниците на ВНВУ

Националното събрание е юбилейно по две причини: Преди 100 години, през 1908г. е основан Съюзът на запасните офицери. Днешният Съюз на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВД се счита пряк наследник на старата организация.
Освен това, това е десетият конгрес след възстановяването на Съюза през 1992г.

Точно в 10 часа балната зала на Военния клуб беше пълна. Гвардейският оркестър (в парадна униформа на СВ, поради неприсъствие на държавен глава), строен в очакване на сигнал. Ветеран от ВМФ, възпитаник на ВМНВУ командва Мирно. Залата се изправя на крака, саката се закопчават, военните отдават чест. Под звуците на „Срещен машр“ от края на залата навлиза гвардейски блок с националния трибагреник. След него трима ветерани, кавалери на по два ордена „За храбростъ“ носят бойното знаме на ВНВУ. Знаменосец е 90-годишният Венелин Попов, възпитаник на 61-ти випуск на ВНВУ. Знамената се качват на сцената.

Оркестърът изпълнява Националния химн.
Следва изпълнение на „Велик е нашият войник“. Цялата зала пее.

 

Откриване на конгреса. Дянко Марков, полк. о.з., летец (63 вип.)  произнася едно от своите великолепни и неповторими слова, които наелектризират залата.
Приветствие от министъра на отбраната. Приветствие на началника на ГЩ.

Под барабанен тътен с едноминутно мълчание се почита паметта на починалите членове на съюза през изминалите 2 години от последнито събрание.

Началникът на кабинета на министъра на отбраната изчита заповед, с която се награждава ветеранът Венелин Попов, офицер, възпитаник на ВНВУ, двоен кавалер на ордена „За Храбростъ“, като командир на щурмово оръдие в бовете при Косово поле и Прищина. Наградата е нож от Манлихер на плакет.

Следва доклад на инж.полк. о.з. Никола Рухчев – председател на съюза (65 вип.). Подробно и смислено се прави анализ на актуалната ситуация в страната, преглед на събитията през изминалите 2 години и активността на структурите и членовете на съюза. Чертаят се перспективи за бъдещето. Специално се отбелязва дейността на нашия сайт, от което сме особено поласкани.

(следва)

Advertisements

Един коментар to “Десето юбилейно национално събрание на възпитаниците на ВНВУ”

  1. […] войнство и гражданство”. На 9 юни се проведе десетият юбилеен конгрес на […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: