15 години списание „Един завет“

 

edinzavet.jpgНа 18 декември 2007г. бе проведена последната за миналата година лектория на Съюза на възпитаниците на ВНВУ. Този път поводът бе особено значим – 15-тата годишнина на списание „Един Завет“. Зала „Тържествена“ на Военния клуб беше препълнена с членове на съюза, членове на редакционната колегия и техни близки, журналисти.
Събранието започна с изпълнение на марша „Един завет“. На пиано акомпанираше д-р Тодор Стоев, а редиците пееха сърцато,  вярно,  на няколко гласа, все едно че още са на платца пред Колоната. Представители на ГЩ и МО, които поднесоха приветствия. Последва споменаване на починалите членове на редакционната колегия през годините и едноминутно мълчание в тяхна памет.

Последователно думата взеха главните редактори на списанието през годините: Здравко Дафинов, Дянко Марков и Никола Рухчев.  Здравко Дафинов е над 90 годишен. Това не му попречи подробно да разкаже за събитията и емоциите по създаване на списанието през далечната (вече) 1992г. Изреди поименно всички участници, дати на срещите, теми на разговор. Без да чете! Летецът Дянко Марков, изключителен оратор,  наелектризира залата с вдъхновяваща патриотична реч. Днешният председател на Съюза и главен редактор на „Един Завет“ Никола Рухчев изнесе информация и статистика за темите, рубриките и публикациите в списанието за  15-те  години и сподели виждането си за ролята и бъдещето на това уникално огнище на традиция и памет.

Официалната част завърши с внасяне на голяма празнична торта с искрящи свещи. След това присъстващите се пренесоха в съседната зала. Там на няколк големи маси бяха подредени всички печатни издания на съюза за изминалите 15 години: броевете на списание „Един завет“, книгите със спомени на членове на Съюза, юбилейни албуми на последните випуски на ВНВУ,  исторически книги, художествени творби, писани от бивши офицери. Сред най-впечатляващите експонати беше дебелият двутомник „По следите на една безсмъртна песен“ от д-р Николай Русев, издаден в емиграция в Париж през 1988г. В повече от 1600 страници д-р Русев е сътворил нещо уникално: събрал е текстовете, нотите и историята на всички български бойни маршове! Малцина знаят, че по своето музикално наследство българската армия е уникална – бойните ни маршове са над 400! За тях скоро ще пуснем отделна статия.

Заслужава специално внимание издаденият алманах на списание „Един завет“ с пълна библиография по автори, теми и статии за изминалите 15 години. Него присъстващите можаха да закупят заедно с последния за миналата година  брой на списанието.

Списание „Един завет“ е наследник на списанието на ВНВУ „Юнкерска родна стряха

Реклама

2 коментара за “15 години списание „Един завет“”

  1. петър михайлов Says:

    Жив ли е все още Здравко Дафинов? Ако – да – как мога да се свържа с него? Интересува ме журналистка от 30 г на ХХ век Соня Вичева?

  2. За съжаление Здравко Дафинов ни напусна преди повече от година.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: