Книга за полк. Димитър Младенов

DimMladenovНа 26 януари 2008г. се проведе първата за годината лектория на съюза. На нея бе представена книгата „Кажи кога да умра“ от Христо Троански. В новата си книга авторът на  „Убийствено червено“ е разказал съдбата на един забележителен офицер –
полковник Димитър Марков Младенов – бивш началник на Артилерийски отдел в Министерството на отбраната; участник във войните за освобождение и обединение на българските земи. От 1942 до 1944г. полк. Младенов в командир на 15-ти дивизионен артилерийски полк в Прилеп. Там го заварва 9 септември. Откъснат от Родината, без инструкции от командването този достоен офицер проявява изключителна съобразителност, лична храброст и командни качества и в сложната обстановка запазва от обкръжение и унищожение подчинените му войски. Арестуван е през юни 1948 г. Убит без съд и присъда в концлагера Белене.
На представянето на книгата присъстваха потомци на полк. Младенов. Неговата дъщеря Мила сподели вълнуващи спомени за своя баща. Автораът на книгата разказа за нейното написване и за последното си посещение в Прилеп. Издателят Васил Станилов говори за подмяната на историята. Залата беше препълнена. Много от присъстващите останаха прави.
Книгата е интересен документ за българските войски във Вардарска Македония през Втората световна война.
Заглавието на книгата „Кажи кога да умра“ в първият момент стряска. Очакването е, че ще срещне поредният разказ за убийствата в концлагерите. Нищо подобно. „Кажи кога да умра“ е израз на оброкът, който българският офицер дава пред родината при първото си производство. С тези думи той завещава безусловно живота и смъртта си на България и оставя на Бог да реши, кога и къде да вземе този живот. Дали по бойните полета на Македония или до трудовашката количка в концлагера Белене, българският офицер умира с неопетнена чест и изпълнен дълг.  Полк. Младенов остава верен на този завет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: